Ajdin Huzejrović / Gledališka skupina Dramatikon JSKD OI Kranj

Balkanska trilogija

Ajdin Huzejrović

BALKANSKA TRILOGIJA

Gledališka skupina Dramatikon JSKD OI KRANJ

Balkanska trilogija spremlja zgodbo ene družine, vse od leta 1940 v Bosni, do leta 2022 v Kranju.

Prvi del (Lahko noč, družina) v ospredje postavi celotno družinsko sago, ki se začne leta 1940 v Bosni in konča v Beogradu, leta 2016. Zgodba tako prikaže obe vojni, infiltracijo družine v slovensko okolje in življenje in tudi obratno - infiltracijo "prišlekov" v ortodoksno muslimansko družino. Prerokbi in usodi se po muslimanskem verovanju, ki zaznamuje družino ne da ubežati. Ali pač? Epska zgodba je povedana skozi oči žensk v družini, sama uprizoritev pa režijske rešitve išče v prizorih, ki so postavljeni skozi vizuro otroškkh oči glavnega junaka Melvina. Liki v predstavi se kljub zunanjemu vplivu odločijo sami sebi krojiti življenje, a odgovornost, pri napačnih odločitvah prelagajo na višjo silo - Boga.

Drugi del (Moje ime je Marko) se zgodi 6. in 7. Oktobra 2017, 2018, 2019 in 2020. Spremljamo dediča družine, fanta Melvina, ki se odpravi v Beograd in se zaljubi v Marka. Njuno zgodbo povedo tri ženske: Jana, pevka iz Beograda, prijateljica obeh, Dora, ki iz Kranja opisuje vse dogajanje in Mara, dekle, ki je Markova najboljša prijateljica in je v Beograd prišla študirat. Na glavna lika in njun razvoj tako bolj vpliva trojna determinantna naturalizma (kraj, čas in dednost), kot oba sama. Ali pač? 

Tretji del trilogije (Dora), pripoveduje o nenavadnem odnosu, za katerega ni definicije v slovarju. Cel svet se pogrezne in pred prepadom stojita samo še Melvin in Dora, ki se sicer dolgo časa upirata definiciji tradicionalnega odnosa, ki pa med njima ustvari veliko praznino. Vrnemo se torej k prvemu delu trilogije, kjer se usodi ne da ubežati in kjer se prerokba, stara 80 let uresniči. 
Povezani skupaj, vsi trije deli odpirajo teme, kot so: odraščanje, ljubezen, vojna, begunci, vprašanje kolektivne krivde, vprašanje intime, "predalčkanja ljudi" in iskanja posameznika znotraj družbe in obratno, iskanje družbe znotraj posameznika. 

Nakup vstopnic bo možen od 18.30 do 19.30 pred vhodom v stolp Škrlovec

Cena vstopnice: 10 Eur. 

 

Ajdin Huzejrović / Gledališka skupina Dramatikon JSKD OI Kranj
Premiera
19. maja 2022
120 minut, z dvema odmoroma
Režija in dramaturgija
Ajdin Huzejrović
Asistentki režiserja in dramaturga
Pika Pauletić in Neža Verdonik
Scenografija
Atelje DnA
Kostumografija
Daša Zupan
Oblikovanje pričesk
Ana Nović
Oblikovanje videa
Marko Koren
Oblikovanje svetlobe in zvoka
Marko Koren in Bojan Hudernik
Glasbena oprema
Ajdin Huzejrović
Skladbe priredili
Taja Starc, Neža Verdonik, Pika Pauletić in Ajdin Huzejrović
Izvajalke glasbe
Vokal
Taja Starc
Saksofon
Neža Verdonik
Klaviature
Pika Pauletić
Oblikovanje in izdelava lutk
Nataša Herlec
Grafična podoba
Daša Zupan
Igrajo
Juta Gašperšič
Maja Kejžar
Zehra Mehić
Pika Pauletić
Petar Petkovski
Urh Props
Metka Rauter
Taja Starc
Neža Verdonik
Tadeja Zgaga
Mia Čabraja
Jelka Štular