Slogi Ljubljana

GLEDALIŠČE MÖDERNDORFER

Razstava
Kranjska postavitev potujoče razstave GLEDALIŠČE MÖDERNDORFER. Gledališki ustvarjalci in gledalci bodo ob razstavi začutili energijo in magijo uprizoritev, predvsem pa bodo ob njej lahko obudili spomine na lastna gledališka doživetja.

Potujoča razstava Gledališče Möderndorfer

Od 11. do 29. novembra 2023 v Prešernovem gledališču Kranj

Odprtje: 11. novembra 2023 ob 18.30, Foaje Petra Musevskega Prešernovega gledališča Kranj

Razstavo bo odprla Manja Zorko, podžupanja Mestne občine Kranj 

Leta 2022 je izšla monografija Gledališče Möderndorfer, ki je unikum v slovenskem gledališkem založništvu, tako po obsegu (1216 strani) kot po vsebini. V njej se namreč Vinko Möderndorfer posveča 106 uprizoritvam, ki jih je režijsko zasnoval v dobrih štirih desetletjih, od svoje prve režije leta 1980 v Eksperimentalnem gledališču Glej do krstne uprizoritve opere Samorog leta 2021.

Avtor je ob izidu dela zapisal: »Po vsej verjetnosti te monografije ne bi bilo, če ne bi bilo izvrstnih gledaliških fotografov. /…/ Že v zgodnjih osemdesetih letih, pa tudi kasneje, se mi je zdelo, da bi bilo fino videti gledališče skozi občutljivo fotografovo oko. Da je gledališka fotografija lahko samostojna umetnost. Tudi danes imamo kar nekaj odličnih fotografov umetnikov, ki se zelo resno ukvarjajo z gledališko fotografijo. Zato sem si najprej želel pričujočo knjigo sestaviti zgolj s kratkimi zapisi o uprizoritvah, glavnino pa bi predstavljale fotografije. Od gledališke predstave namreč ostanejo samo fotografije in pa vtisi, ki jih gledalci odnesejo s sabo. Vse ostalo se po zadnji predstavi spremeni v prah pozabe.«

Avtorjeve zapise tako »ilustrira« bogata slikovna oprema – monografija vsebuje blizu 1500 enot slikovnega gradiva.

Celotna razstava, ki sta jo pripravila Slovenski gledališki inštitut in Forum Ljubljana – slavnostno smo jo odprli junija na letošnjem Festivalu Borštnikovo srečanje, nedavno pa je bila na ogled v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju – vključuje izbor 46 fotografij iz različnih obdobij režiserjevega ustvarjanja, dopolnili pa smo jo še z uvodnim informativnim »panojem« in zapisi Vinka Möderndorferja. Z njo se podajamo na »prizorišča zločina«, se pravi, v mesta in gledališča, kjer so uprizoritve nastale.

Gre za fotografsko razstavo, zato smo pri izboru fotografij na prvem mestu upoštevali estetska merila oziroma njihovo umetniško dovršenost. Ob tem pa nismo zaobšli dejstva, da je Vinko Möderndorfer ustvarjal skoraj v vseh slovenskih repertoarnih gledališčih, zato smo v izbor vključili uprizoritve različnih gledaliških hiš – svoje predstave bodo oz. so lahko prepoznali in ob njih obujali spomine ustvarjalci in gledalci Slovenskega ljudskega gledališča Celje, Drame SNG Maribor, SNG Drama Ljubljana, Slovenskega mladinskega gledališča, Mestnega gledališča ljubljanskega, Lutkovnega gledališča Ljubljana, Prešernovega gledališča Kranj, SNG Nova Gorica, Slovenskega stalnega gledališča Trst in Gledališča Glej, »na svoj račun« bo prišlo tudi občinstvo SNG Opera in balet Ljubljana.

Razstava je zasnovana kot »potujočo«, se pravi tako, da se jo da prilagajati različnim prostorom, od foayeja do razstavne galerije, in da je v vsakem gledališču drugačna.  

Razstava je dvojezična, vsa besedila so na voljo v slovenskem in angleškem jeziku.

Prepričani smo, da bodo tako gledališki ustvarjalci kot gledalci ob naši razstavi začutili energijo in magijo uprizoritev, predvsem pa bodo ob njej lahko obudili spomine na lastna gledališka doživetja.

__

Produkcija: Slovenski gledališki inštitut (zanj: dr. Gašper Troha), Forum Ljubljana (zanj: Eva Rohrman), 2023

Foto Vinko Möderndorfer: Darja Štravs Tisu, zasebni arhiv

Foto naslovnega panoja: Žiga Koritnik

 

Slogi Ljubljana
Avtor
Vinko Möderndorfer
Kustosinja
mag. Tea Rogelj
Oblikovalka
Nina Šturm
Prevajalka v angleščino
Nataša Jelič
Lektor
Andraž Polončič Ruparčič
Lektorica za angleški jezik
Jana Renée Wilcoxen