Robert Harling

JEKLENE MAGNOLIJE

Gledališče Koper in SNG Nova Gorica
Komična melodrama o šestih ženskah, ki v frizerskem salonu majhnega mesteca v na videz neobveznem klepetu razkrivajo intimna razmišljanja. Vsaka na svoj način rešuje težave in dokazuje, da je pogosto močnejša od moških.

Celotno dogajanje igre se odvija v frizerskem salonu majhnega mesteca, kjer ženske med urejanjem zunanjosti razgaljajo svoja čustva in razkrivajo intimne svetove. Dogodki v salonu, »kamor še ni stopila moška noga« se vrtijo okrog zadnjih dveh let in pol življenja mlade Emme, vendar se njena zgodba – prizadevanje za materinstvo, bolezen, odločitev, da bo kljub vsemu zanosila, in posledično poslabšanje zdravstvenega stanja – ne odvija na odru. Vidimo le obrobne dogodke, slišimo reakcije obiskovalk frizerskega salona na prelomnice iz Emminega življenja in življenja ljudi iz njene bližine. Ženske prestrezajo zunanje dogodke, se nanje odzivajo in v na videz neobveznem klepetu razkrivajo kompleksna čustvovanja ter svoje intimne spopade z bolj ali manj usodnimi križi in težavami.

Za oksimoronskim naslovom Jeklene magnolije se skriva komična melodrama o šestih ženskah, ki vsaka na svoj način rešujejo svoje probleme in dokazujejo, da so pogosto močnejše od moških. Jeklene magnolije so bile krstno uprizorjene leta 1987 v New Yorku, dve leti pozneje je njihov avtor Robert Harling napisal še filmski scenarij, v katerem je nastopilo šest filmskih zvezd. Ira Ratej je besedilo, ki nas sooča z malimi življenji v na pol podeželskem mestecu, priredila ter umestila v naš prostor in čas. Tako bo besedilo, ki je že ob prvi slovenski uprizoritvi v MGL leta 2005 navdušilo občinstvo, v sveži jezikovni obdelavi in režiji Katje Pegan zagotovo nova melodramska uspešnica.

Robert Harling
Premiera
9. februar 2017, SNG Nova Gorica, veliki oder in 4. november 2016, Gledališče Koper
100 min, nima odmora
Prevajalka
Alenka Klabus Vesel
Režiserka
Katja Pegan
Avtorica priredbe in dramaturginja
Ira Ratej
Scenograf
Milan Percan
Kostumograf
Alan Hranitelj
Avtor glasbe
Mirko Vuksanović
Oblikovalec svetlobe
Jaka Varmuž
Lektorica
Laura Brataševec
Asistentka režiserke
Renata Vidič
Igrajo
Nataša Tič Ralijan
Maja Nemec
Helena Peršuh
Anja Drnovšek
Mojca Partljič
Lara Jankovič