Peter Rezman

NOČNA

Peti monolog iz serije Monologi s kavča

MONOLOGI S KAVČA #5

Peter Rezman: NOČNA (2020)

Premiera na spletu: 25.maj 2020

Dramsko besedilo avtorja*:

Po nočni izmeni

triminutni monolog

Veronika Juvan: »Mi smo si v Gorenju leta dva tisoč devet sami izborili malo višje plače (...)«

Anja Kopač Mrak: »Absolutno je pomemben sindikalni boj ...«

Veronika Juvan: » ... samo malo ... takrat ni bil sindikalni boj, ampak boj delavcev. Sindikat je potem prišel.«

Tarča, RTV SLO1, 21. maj 2015, vodil Boštjan Anžin*

 

Jutro po nočni izmeni.

Ema sede na kavč.

Ne morem spat, ne morem, tko sem zmatrana. Norma je zdaj na sto dvajset procentov, plača pa ni niti sto zarad tega sranja od krize, pizda!

Vsi so doma, sam mi delamo. Mi smo izven sistema ... al pa smo mi sistem, oni pa ne. Celo noč sem šibala, da sem zdej taka kt cota. Uni doma pa jamrajo, da jih ukrepi prtiskajo! Pizda! Kaj pa mi, ko delamo bl kt prej!?

To je treba enkrat povedat! To, kaj so ta pravi pritiski. Sej nuben ne ve. To bom povedala in posnela na telefon in ko bo pršla tamala domov, ji bom rekla, nej da gor na tist facebook. Vse bom povedala, naj mladi zvejo vse, kako je in kdo koga prtiska.

Kr nej, nej še bl nej prtiskajo, bom pa še jest mal zažvižgala ... pizda ... sam ne smem pičkart zdej, če bom snemala ...

Odkar delam, ves čas prtiskajo. Vsi. Že prej so. Tastar generalni pa Herman železni, pol Stanič in Bobi oba mandata, da nas je vse skupaj prodal. Vsi so isti, zdej se pa Stanič klanja Kitajcem, da so sploh hotl kupt Gorenje. Jezen je pa na upravo, kje prodala. To vse piše v Večeru. Za Bobija prav, da je hohštapler. Pa lih Stanič se je oglasu – zdej se on napihuje, ki je bil na sodišču zarad goljufij. Sam da on ni šel v zapor. So ga spustil. Jasno, da je bil oproščen. Kdo od njih je bil kdaj obsojen? Nuben! In zdej zmerja Bobija, da je hohštapler – sej ga je on prpeljal v Gorenje, pizda! Aja .. ne smem, ko snemam ...

No, in zdej bojo Kitajci odpuščali delavce ... Tko pravjo.

Spiskov ni in vsi trepetajo, mene pa ni strah. Nas, ki smo za trakom, že ne bojo metal na cesto. Kdo bo pa delal, če bojo odpuščal v proizvodnji? Uprave bojo počistl!

Kr nej čistjo, sej se ve, kdo je šel gor in kako se je pršlo tja. Zdej se pa sindikat zanje buni. Kje je pa bil takrat, ko smo se delavke same uprla za trakom? Kje je bil sindikat?! Bobiju so držal mikrofon na kapiji. Same smo si morale priborit mal večje plače. Sindikat je pol pršu!

Pa še to bi rada povedala, da se nismo borile sam proti direktorjem. Proti vsem, do zadnega mojstra za trakom, čeprav so pol vsem zvišal plače. Proti celim upravam se je blo treba borit, pa je kr nekej takih, ki so od tekočih trakov pršle gor. Sej vemo, kako to gre.

Ene par jih je šlo tud iz naše izmene. Gela, Krista, Maca. Ena za drugo so šle, najprej v kontrolo in pol na tastaro upravo. Maca je šle še viši, v tanovo, v Hiltona**. V par letih, ena za drugo so zlezel gor in vemo, kdo in kako jih je prtisnu tja.

Zdej pa cvikajo in vsi jim pomagajo, s sindikatom na čelu. Kdo pa men pomaga? Šibam tiste svoje komade za trakom, kr naprej iste, osem ur, da sem na konc izmene čist zmešana. Še spat ne morem, tko sem zmatrana. Kdo men pomaga? Kje je moj sindikat!?

Jaz se nisem nikol pustila ... Zato nisem pršla niti do kontrolorke, kaj šele na upravo! Majster me ni dal v kontrolo, ker ni verjel, da mam paradajz*** ... pa drugač ni bil slab dečko, sam da nobena ni napredovala brez ... ne morem zdej povedat direkt, ker snemam. Saj vse vejo, kaj hoče majster v zamenjavo, da te spravi za kontrolorko. Javno povem, sej nimam kej izgubit. Vse bom posnela in dala tamali, pa nej še ona izve, kako je blo za trakom in zakaj sem ostala tam. Naj zvejo tamladi ... kaki prasci so v Gorenju. Kitajci bojo zdej počistl vse, kar se je nabral v upravi. Sej so vsi pritiskal in jih vlačl gor, v upravo, generalni, železni, prej, zdej ... vsi. Vse je isto. In prej in zdaj in pol. Vse. Vse je isto, pizdajimaterna. Zdej pa cvikajo zarad Kitajcev, ki nas bojo do konca pritisnl v drek in potegnil ven zase zlato.

Mi bomo pa šli na Rdeč križ po riž.

________________

*

Voditelj oddaje Tarča RTV SLO1, Boštjan Anžin je 2. maja 2015 v izdaji z naslovom Revni zaposleni – nova kategorija slovenskega delavstva, med drugimi gostil delavko Veroniko Juvan, ki je postala znana v javnosti po uporu delavk Gorenja l. 2009 in ministrico Anjo Kopač Mrak. V kratki repliki ministrici (posnetek https://4d.rtvslo.si/arhiv/tarca/174337165, od 49 minute dalje) je Juvanova slikovito ilustrirala dejanski odnos zaposlenih do t. i »sindikata«, saj večina zaposlenih za tekočimi trakovi organiziranosti obeh sindikatov v Gorenju (»levih« in »desnih«) ni jemala nikoli drugače kot transmisijo uprave tovarne.

 

** Hilton – v Gorenju so potem, ko je bila prva »stara« upravna zgradba prepolna, zgradili še eno upravno zgradbo, ki se je od ostalih objektov ločila tako po višini (4 nadstropja) kot rjavi barvi. Delavski glas jo je prekrstil v Hilton.

 

*** Besedo »paradajz« se prav lahko zamenja s kakšnim drugačnim, tudi pogostim, vulgarnim izrazom za menstruacijo. Sam nisem preverjal, kakšen izraz je dejansko »v obtoku« med delavkami v tovarni Gorenje ...

 

Peter Rezman
Režiserja
Maša Pelko in Luka Marcen
Jezikovno svetovanje
Barbara Rogelj
Oblikovanje vizualne podobe
Mito Gegič in Tina Dobrajc