Damjan Kozole

PERO

celovečerni dokumentarni film
Celovečerni dokumentarni film je hommage dolgoletnemu članu našega ansambla, prijatelju in velikemu slovenskemu igralcu Petru Musevskemu.

PERO

slovenska premiera celovečernega dokumentarnega filma

"Vse kar sem posnel, se mi je potem zgodilo v resničnem življenju." Peter Musevski (1965-2020)

Film je poklon življenju, karieri in strahovom Petra Musevskega. Sestavljen je iz petih delov, vsak je v drugem žanru (dokumentarni, igrani, arhivski …) in vsak na svoj način govori o igralcu, ki je igral v številnih mednarodno uspešnih filmih, kot so Kruh in mleko, Rezervni deli, Uglaševanje, Delo osvobaja in Slovenka.

Film je nastal  v  koprodukciji s TV Slovenija, s sodelovanjem Filmskega studia Viba film in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Damjan Kozole je ob filmu zapisal: “Za mene je bil vedno Pero, ne Peter. Leta 2002 sva snemala film Rezervni deli in to je bil začetek najinega prijateljstva in sodelovanja. Potem sva skupaj posnela še 6 filmov. Postal je obraz slovenske kinematografije, na IMDB-ju ima 55 naslovov; filmi, v katerih je igral, so bili predvajani na najpomembnejših festivalih, prejeli leva prihodnosti v Benetkah, nagrado za režijo v Karlovih Varih. Pero je prejel nagrado srce Sarajeva za najboljšega igralca in številne druge nagrade  … Konec leta 2019 sva začela pripravljati nov film. O njemu in o njegovih demonih. Marca 2020, na začetku koronakrize, je Pero naredil samomor. Nisva posnela niti kadra. Najprej sem se odločil, da tega filma ne bo. Vendar sem čutil potrebo, da ga vseeno posnamem. Da se z njim poslovim od Perota. Med nastajanjem sem spoznaval, da to ni samo film o Perotu, ampak tudi film o meni in o nas in da ni odšel samo dober prijatelj, ampak da izginjata tudi družba in svet, v katera smo verjeli.”

Ta nenavadni filmski hommage prijatelju in velikemu slovenskemu igralcu je imel svetovno premiero na 52.mednarodnem filmskem festivalu v Rotterdam v začetku leta, zdaj pa bo doživel še svojo slovensko premiero.

Vstopnice v okviru filmskega festivala Krafft

 

 

 

 

Damjan Kozole
Režiser in scenarist
Damjan Kozole
Direktor fotografije
Sašo Štih
Asistentka režiserja
Mojca Madon
Montažer
Matic Drakulić
Oblikovalec zvoka
Julij Zornik
Snemalec zvoka
Igor Iskra
Producentka
Zala Opara
Producent
Danijel Hočevar
Igrajo
Primož Pirnat, Mojca Partljič, Tomi Janežič, Anja Novak, Pia Zemljič, Jurij Drevenšek, Liza Marijina, Nina Ivanišin, Marjuta Slamič, Nataša Burger, Nataša Barbara Gračner, Nina Rakovec, Blaž Setnikar, Tina Ščavničar