Shelagh Stephenson

PET VRST TIŠINE

Shelagh Stephenson

PET VRST TIŠINE

Intimna drama

Prva slovenska uprizoritev

V kopalnici ob moškem truplu stojijo žena in odrasli hčeri. Trenutek konfrontacije in izhodišče za dejansko rekonstrukcijo in dokumentarno razpravo o intimnopartnerskem nasilju.
V svetovnem merilu je 33 % žensk po petnajstem letu doživelo fizično in/ali spolno nasilje, 22 % žensk v partnerskem odnosu je bilo žrtev partnerjevega fizičnega in/ali spolnega nasilja. Povzročitelji nasilja so v 90,8 % moški. Vsakih sedem minut je na svetu – kot žrtev intimnopartnerskega nasilja – umorjena ena ženska.

Projekt, ki je nastajal v sodelovanju s strokovnjaki s področja družinskega nasilja, policijo, sodstvom, tožilstvom, psihiatrijo, Centrom za socialno delo, Društvom SOS telefon in Varno hišo, skozi fiktivno pripoved matere Mary ter hčera Susan in Janet preko faktičnih podatkov in dialoških fragmentov sestavlja intimno zgodovino družine in hkrati razgrinja neusmiljenost družbenega in pravnega sistema, ki to nasilje omogoča.

Shelagh Stephenson

angleška igralka in dramatičarka (doslej je v slovenščini zaživela le njena igra Spomin vode v MGL), je Pet vrst tišine napisala najprej kot radijsko igro in zanjo prejela nagrado Združenja pisateljev Združenega kraljestva za najboljšo izvirno igro (1996) in nagrado Sony za najboljšo dramo (1997). Nekaj let zatem je bila v londonskem gledališču Lyric Hammersmith prvič izvedena odrska različica.

 

Maša Pelko

je po študiju na Filozofski fakulteti diplomirala iz režije na AGRFT v Ljubljani. Trikrat je prejela študentsko nagrado zlatolaska za režijo in predstavo v celoti (2017, 2018, 2019), Grumovo nagrado za mladega dramatika (2018) in nagrado na International Radio Drama Festival v Canterburyu (2019). Režirala je že v različnih slovenskih gledališčih.

Foto: Luka Jereb, Žan Pavšič - Arhiv CTF UL AGRFT

 

 

Shelagh Stephenson
Premiera
19. aprila 2023
Predstava traja 1 uro in 20 minut brez odmora
Naslov izvirnika
Five Kinds of Silence
Prevajalka
Irena Duša Draž
Režiserka
Maša Pelko
Dramaturginja
Tereza Gregorič
Koreograf in asistent režiserke
Klemen Janežič
Lektorica
Anja Pišot
Scenografinja
Sara Slivnik
Kostumografinja
Tina Bonča
Avtorica glasbe
Mateja Starič
Oblikovalec svetlobe
Uroš Gorjanc
Strokovne sodelavke
Tanja Pipan, Maja Plaz, Jasna Podreka, Polona Selič - Zupančič
*Za strokovno pomoč se zahvaljujemo predstavnikom Policijske uprave Nova Gorica ter Damjani Bandelj, Dalidi Horvat, Neni Kopčavar Guček, Davidu Zupančiču in Borutu Fortinu.
Igrajo
Ivana Percan Kodarin
Anuša Kodelja
Marjuta Slamič