Nebojša Pop-Tasić

POLNA LUNA

Glasbena predstava nas popelje v poetični svet sanj in igrivih nočnih iluzij, ki se zgodijo »speči« štiričlanski družini pod taktirko nagajive (polne) Lune

Nebojša Pop-Tasić

Polna luna

Lutkovno gledališče Ljubljana

V okviru projekta Ustvarjalne Evrope Sense (of) Sharing

Glasbena predstava nas popelje v poetični svet sanj in igrivih nočnih iluzij, ki se zgodijo »speči« štiričlanski družini pod taktirko nagajive (polne) Lune.

Uprizoritev s čarobnim petjem in plesom razpira paradoks, ki nam ga sanje vsako noč ponujajo: saj ko zaspimo, se v sanjah pravzaprav zbudimo. Sanje so nenavadna budnost, prostor igre, v katerem logika in zakonitosti dnevne budnosti ne veljajo. In tako se v predstavi Polna luna nastopajoča družina in z njo gledalci »zbudijo« v drugačni resničnosti, v drugačnem prostoru od tistega, v katerega so vstopili, da bi »zaspali«. 

Novo besedilo Nebojše Pop-Tasića, ki ga je uglasbila Polona Janežič, je večinoma izpisano v obliki zabavnih songov. Z glasbo, petjem, plesom in barvito scenografijo in kostumografijo ustvarjalci na kratkočasen način ponazorijo igrivo logiko sanj ter navadno spalnico spremenijo v slikovit prostor sanjskih čudežev, ki jih pričara igriva Luna. 

Vsaka stvar, vsak objekt v sanjah lahko oživi, saj ga oživljamo mi sami. Naše ustvarjalno dojemanje in odnos do njih jim vdihneta življenje. Sanje so zato igriva analiza, komentar in poezija življenja hkrati. So prostor človeškega duha, ki je, paradoksalno, veliko večji od prostora, ki smo ga zmožni zaznati v budnosti. Lahko bi rekli, da so sanje pravljični svet, ki živi v nas.

/45 minut, 4+/

https://vimeo.com/869090555/382a0ac882?share=copy

Foto: Borut Bučinel

Nebojša Pop-Tasić
Režiser in koreograf
Sebastjan Starič
Dramaturg
Nebojša Pop-Tasić
Scenograf
Damir Leventić
Avtorica glasbe
Polona Janežič
Kostumografka
Irina Milijić
Oblikovalec svetlobe
Borut Bučinel
Lektorica
Irena Androjna Mencinger
Mentorica za petje
Irena Preda
Asistentka koreografa
Ana Hribar
Modeliranje, krojenje in šivanje
Sandra Birjukov
Igrajo
Urška Hlebec
Ana Hribar
Rok Kunaver
Jure Lajovic
Alenka Tetičkovič
Polona Janežič