Barbara Novakovič Kolenc

SPANJE: OBLIKE, KRAJINE, POŠASTI

Muzeum Ljubljana
Predstava se opira na bogato ikonografijo upodobitev spanja iz Stare in Nove zaveze (Ezekiel, Job) in temelji na besedilih Descartesa, Svetega Avguština in nekaterih drugih literarnih referenc ter vizualnih umetnikov, ki so preučevali spanje.

SPANJE |OBLIKE, KRAJINE, POŠASTI

plesno-gledališka predstava

 

Gostovanje: 11. januar 2020, 20.00, Stolp Škrlovec, Prešernovo gledališče Kranj
 

Produkcija: Muzeum Ljubljana
Koprodukcija: Bunker Ljubljana
S finančno podporo: MOL, Oddelek za kulturo

 

Predstava se opira na bogato ikonografijo upodobitev spanja iz Stare in Nove zaveze (Ezekiel, Job) in temelji na besedilih Descartesa, Svetega Avguština in nekaterih drugih literarnih referenc ter vizualnih umetnikov, ki so preučevali spanje. Mestoma se v projektu odpirajo prehodi za tako imenovane sladke sanje, nočne more in sanjarjenje. Z ene strani pritiska sila, ki želi dogajanje uspavati in z druge strani vznika potreba po budnosti. Performerka potuje iz prizora v prizor skozi imena literarnih junakov in podob iz zgodovine umetnosti ter hkrati biva v sanjah ali sanjari v budnosti. Miselni okvir predstave je področje sanj, v središču sta imaginacija in čutnost  - telo v umetnosti med budnostjo (onstran sanj) in sanjami.

 

 Meditirajoči subjekt postane dvomeči – ob nerazločljivosti sanj in budnosti.

Naše življenje ni nič drugega kot sen, še več, naše bedenje je celo bolj zaspano od samega spanca, naše sanje pa veljajo več kot naš racionalen govor.

Mais – nour veillons dormans ou veillans dormons?

Montaigne

 

 Kritike - link

 

Vstopnice: 10 EUR / 7 EUR – študenti, upokojenci

 

_______

Biografije

Barbara Ribnikar se je rodila leta 1990 v Kranju. Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani je diplomirala je iz dramske igre in umetniške besede. Za vlogo v diplomski predstavi Potohodec (Dane Zajc; režija Zala Sajko) je leta 2012 prejela študentsko prešernovo nagrado in nagrado za žensko vlogo na mednarodnem festivalu Setání/Encounter v Brnu. Sodelovala je v gledaliških produkcijah Mestnega gledališča ljubljanskega, Prešernovega gledališča Kranj, Anton Podbevšek Teatra, Gledališča Glej, Zavoda Margarete Schwarzwald, Slovenskega mladinskega gledališča, SNG Drame v Ljubljani in Mariboru, BiTeatra (LGL) in Zavoda Federacija.

Barbara Novakovič Kolenc
Zasnova in režija
Barbara Novakovič Kolenc
Kostumografija
Lara Kulaš
Fotografija
Mare Mutić
Oblikovanje
Ana Kolenc
Igrajo
Igra
Barbara Ribnikar