Daniel Glattauer

VSAKIH SEDEM VALOV

Koprodukcija z Mestnim gledališčem Ptuj
Nadaljevanje uspešnice Proti severnemu vetru o simpatičnih Emmi in Leu, ki sta se zaljubila prek e-pošte.

O predstavi

Pred tremi leti smo v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj uprizorili dramatizacijo romana Proti severnemu vetru, ki je v hipu postal še odrska uspešnica. Bliskoviti uspeh romana in kasneje dramatizacije sta spodbudila avtorja, da je kmalu po Severnem vetru napisal še njegovo nadaljevanje z naslovom Vsakih sedem valov in z njim prav tako požel uspeh. Navdušen odziv publike na uprizoritev Proti severnemu vetru je tudi razlog, da smo se odločili v tej sezoni uprizoriti nadaljevanje romana o simpatičnih  Emmi in Leu, ki sta se zaljubila prek e-pošte.
Daniel Glattauer je namreč tako v romanu Proti severnemu vetru kot tudi v romanu Vsakih sedem valov napisal sodobno verzijo romana v pismih, le da se v današnjem neromantičnem času romantična ljubimca poslužita sodobnega elektronskega dopisovanja. E-pošta tako postane zanju medij, prek katerega se po naključju spoznata in s pomočjo katerega se razvija njun odnos, ki nezadržno prerašča meje virtualnega sveta in se hoče udejaniti v realnosti. Toda prav tu se pojavi največji problem! V trenutku, ko jima zgolj e-dopisovanje ni dovolj in si ga želita prenesti v realnost in v konkretno srečanje, se tako Emmi kot tudi Leo ustrašita realnosti in do srečanja ne pride. Zato se roman kot seveda tudi predstava Proti severnemu vetru konča natanko v trenutku, ko se platonična zaljubljenca dogovorita za srečanje, za katerega pa se Emmi na koncu ne odloči, in tako prekine njuno dopisovanje ter njun ljubezenski odnos. In prav zato je Glattauer napisal nadaljevanje njune romantične ljubezni v romanu Vsakih sedem valov, kjer dopusti možnost svojima junakoma, da se srečata tudi v realnem svetu. Toda prvo srečanje je za oba tako travmatično, da se raje ponovno »zatečeta« v dopisovanje po e-pošti, v katerem sta lahko to, kar sta – iskrena in neposredna. Toda ker je z vsakim e-pismom tudi njuna želja po fizičnem kontaktu močnejša, se srečanja zgodijo še nekajkrat in postopoma zaljubljencema ni dovolj zgolj virtualni svet . Njuna srečanja postajajo pogostejša in tudi zmeraj bolj »uspešna«. Postopoma uspeta Emmi in Leo svojo virtualno ljubezen spremeniti v stvarno in končno zaživeti skupaj – kljub strahu, da bo realnost uničila njuno ljubezensko strast. S koncem Vsakih sedem valov nam avtor v tem brezupnem svetu in času sporoča, da je ljubezen še mogoča, in to ne zgolj v virtualnih svetovih, ampak celo v resničnosti.

O režiserju

Alen Jelen je v zadnjih sezonah v našem gledališču ustvaril nekaj nepozabnih predstav. Poleg že omenjene uspešnice Proti severnemu vetru se je gledalcem gotovo vtisnil v spomin tudi s predstavama Dvom Johna P. Shanleyja in Hildo Marie N'Diaye. Hildo je režiral tudi na Radiu Slovenija in za režijo na letošnjem festivalu v Veliki Britaniji prejel prvo nagrado, leta 2011 pa je za svoje režije prejel tudi bršljanov venec Združenja dramskih umetnikov Slovenije.

 

Festival

Junij v Ljubljani 2017

Gorenjski glas
Igor Kavčič
06. 10. 2015

Igor Kavčič kritiko predstave v Gorenjskem glasu zaključi takole: "Predstava je lahkotna, drugačna kot smo za Prešernovo gledališče vajeni, a vendarle sledi angažiranosti in nastavljanju ogledala družbi, kot vedno znova poudarjajo v Kranju. Tokrat z obilo romantike. Saj gre za ljubezen, mar ne?"

Radio Slovenija 1
Tadeja Krečič
20. 09. 2015

Tadeja Krečič si je ogledala predstavo in kritiko za Radio Slovenija 1 zaključila takole: "Vsakih sedem valov je tekst, ki je za igralca precejšen izziv s svojimi kontradiktornimi gledališkimi legami, vendar sta se Vesna Slapar in Rok Vihar med njimi dobro znašla. Posebej v drugem delu sta vsak po svoje utelešala gostoto nesrečnega stanja dveh ljudi, nihajočih na tanki črti odločitve, po kateri bo vse drugače."

Daniel Glattauer
Prva slovenska uprizoritev
Premiera
19. september 2015
105 minut z enim odmorom
Naslov izvirnika
Alle Sieben Wellen
Režiser
Alen Jelen
Dramatizacija
Daniel Glattauer in Ulrike Zemme
Prevajalka
Lučka Jenčič
Dramaturginja
Marinka Poštrak
Scenografka
Vasilija Fišer
Kostumografka
Belinda Radulović
Glasbeno oblikovanje
Darja Hlavka Godina
Avtor videa
Matevž Jerman
Lektor
Tomaž Gubenšek
Oblikovalec maske
Matej Pajntar
Oblikovalec luči
Bojan Hudernik
Igrajo
Emmi
Vesna Slapar
Leo
Rok Vihar k.g.
Glas Bernharda Rothnerja
Peter Musevski