Usmeritev

Gledališče zasanjanih oči in drznega karaterja

Prešernovo gledališče Kranj je tako v Sloveniji, kot v tujini, prepoznavno po svojih tematsko provokativnih, družbeno angažiranih in estetsko izčiščenih predstavah.
K ambicioznosti ali bolje rečeno k umetniškemu poslanstvu gledališča nas zavezuje že to, da se imenujemo po največjem slovenskem pesniku – Francetu Prešernu (1800–1849). Čeprav smo repertoarno gledališče, nas ni strah drznih potez in inovativnosti. Naš repertoar je usmerjen v družbeno in politično angažirana dela aktualnih sodobnih dramatikov (slovenskih in svetovnih), v svežo interpretacijo klasikov, uprizarjanje inovativnih dramskih form in tem, v poetičnost gledališkega jezika ter v izbor najvidnejših režiserskih in igralskih imen. Smo tudi organizatorji Tedna slovenske drame, festivala, na katerem se vsako leto predstavijo najboljše uprizoritve, ki so v Sloveniji in tujini nastale na osnovi slovenskih dramskih besedil. Prav zato uprizarjamo in z dramskimi delavnicami podpiramo sodobno slovensko dramatiko. Posebno pozornost posvečamo tudi kakovostnim uprizoritvam za otroke in mladino.

Prešernovo gledališče Kranj in njegovi člani so v preteklih letih prejeli številne nagrade, med drugim na različnih gledaliških festivalih doma in v tujini.