Usmeritev

Prešernovo gledališče za prešernega duha!

Prešernovo gledališče Kranj je eno izmed najmanjših slovenskih gledališč, a to nikakor ne pomeni, da nimamo velikih ambicij in želja.

V ansamblu je v sezoni 2018/2019 devet igralcev in devetnajst zaposlenih v upravi in tehniki. K ambicioznosti ali bolje rečeno k umetniškemu poslanstvu gledališča nas zavezuje že to, da se imenujemo po največjem slovenskem pesniku – Francetu Prešernu (1800–1849). Čeprav smo repertoarno gledališče, nas ni strah drznih potez in inovativnosti. V slovenskem gledališkem prostoru smo prepoznavni po tematsko provokativnih, estetsko izčiščenih in družbeno angažiranih uprizoritvah. Po letih trdega dela in nežnih sanj lahko rečemo, da smo gledališče z zasanjanimi očmi in drznim značajem.Naš repertoar je usmerjen v družbeno in politično angažirana dela aktualnih sodobnih dramatikov (slovenskih in svetovnih), v svežo interpretacijo klasikov, uprizarjanje inovativnih dramskih form in tem, v poetičnost gledališkega jezika ter v izbor najvidnejših režiserskih in igralskih imen. Smo tudi organizatorji Teden slovenske drame, festivala, na katerem se vsako leto predstavijo najboljše uprizoritve, ki so v Sloveniji in tujini nastale na osnovi slovenskih dramskih besedil. Prav zato uprizarjamo in z dramskimi delavnicami podpiramo sodobno slovensko dramatiko. Posebno pozornost posvečamo tudi kakovostnim uprizoritvam za otroke in mladino.

Prešernovo gledališče Kranj in njegovi člani so v preteklih letih prejeli številne nagrade, med drugim na različnih gledaliških festivalih doma in v tujini.