KONS: NOVI DOBI pred premiero

V Prešernovem gledališču bo v torek, 11. maja 2021, premierna uprizoritev Srečko Kosovel KONS: NOVI DOBI, tokrat le za osem do največ deset gledalcev.

»Bodi svetilka, če ti je težko biti človek!«

V Prešernovem gledališču bo v torek, 11. maja 2021, premierna uprizoritev Srečko Kosovel KONS: NOVI DOBI, ki sta jo za oder priredila Katarina Morano in Žiga Divjak, ki je tudi režiser uprizoritve.

V projektu KONS: NOVI DOBI sta avtorja vzela za svojo osnovo pronicljiv mladostniški uvid Srečka Kosovela, njegov temačen, a natančen prerez časa, ki ga je živel, in njegovo vero v prihodnost, njegov zagon, ogenj, prepričanje, da bo iz pepela destrukcije vzšlo nekaj lepega.

»Želela sva nekako ujeti Kosovelov duh, ga pripeljati v naš čas kot sogovornika, kot nekoga, čigar misli nam lahko služijo kot inspiracija, opomin, usmeritev, pa tudi uteha v teh do konca zmešanih časih. Izbrala sva Kosovelovo nenehno nihanje med obupom in upom. Njegovo natančno analizo propada zahodne civilizacije in njegovo neverjetno vero v človeka kot takega, navduševanje nad neskončnim potencialom, ki ga nosi človek v sebi. Priredba je tako zasnovana kot neka nova 'pesnitev', sestavljena iz drobcev različnih Kosovelovih del, ki tvori neko novo celoto.«

*(Žiga Divjak in Katarina Morano)

»Silni so oni, ki se ne uklonijo, ki se ne zlomijo. In ti premagajo svet in ne umrejo.«

Igrajo Vesna Jevnikar, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek in Iztok Drabik Jug k. g.. Dramaturginja je Katarina Morano, scenograf in avtor videa Igor Vasiljev, kostumografinja Tina Pavlović, avtor glasbe Blaž Gracar, lektorica Barbara Rogelj, oblikovalec svetlobe David Orešič in asistentka scenografa Ana Johana Scholten.

V skladu s trenutnimi ukrepi bo premiera le za osem do največ deset gledalcev, kolikor jih glede na trenutne omejitve lahko sprejme naša dvorana. Želimo in upamo, da jo bomo lahko čim prej odigrali tudi pred večjim številom obiskovalcev.

___

Obveščamo vas, da je premiera predstave Srečko Kosovel KONS: NOVI DOBI, ki smo jo načrtovali za jutri, 11. maja 2021, zaradi bolezni v ustvarjalni ekipi odpovedana.

O novem datumu premiere vas bomo obvestili, takoj, ko bo to mogoče.

Hvala za razumevanje!

10. maj, 2021

 

*Citat iz intervjuja za Gorenjski glas