Srečko Kosovel

KONS: NOVI DOBI

Za oder priredila: Katarina Morano in Žiga Divjak
Avtorski projekt

"Bodi svetilka, če ti je težko biti človek!

»Julij 2019 je bil najbolj vroč mesec v zabeleženi človeški zgodovini, morje se dviga z rekordno hitrostjo, živalske vrste izumirajo hitreje kot dihamo, 26 ljudi ima več premoženja kot pol zemljanov skupaj, trumpi pa buhtijo in se množijo, množijo, svobode odtekajo, pravice padajo, ljudje pa obupujejo. V časih, ko se prihodnost zdi negotova, meglena prikazen, je morda treba pred korakom naprej narediti korak nazaj.

KONS:NOVI DOBI jemlje za svojo osnovo pronicljiv mladostniški uvid Srečka Kosovela, njegov temačen, a natančen prerez časa, ki ga je živel, in njegovo neverjetno vero v prihodnost, njegov zagon, njegov ogenj, njegovo prepričanje, da bo iz pepela destrukcije vzšlo nekaj lepega. Nova Evropa. Če se nam zdi, da Kosovelova dela še vedno aktualno opisujejo občutek predapokaliptičnosti, ki je lasten tudi našemu času (v časopisih dnevno prebiramo, da Evropa umira) – zakaj potem ne zmoremo poguma in volje, da bi si predstavljali čudovitega feliksa, ki vzleti s pogorišča naše vsakdanjosti? Zakaj ne zmoremo njegove vere v prihodnost? Kljub temu da je apokalipsa neprestano prisotna v naših mikrokozmosih, se še vedno raje oklepamo tega, kar poznamo, tudi če nas onesrečuje, kot da bi se prepustili destrukciji.

Projekt ne bo temeljil na biografiji pomembnega človeka, avtorji tudi ne bodo rekonstruirali umetniškega obdobja, v katerem je ustvarjal. Vzpostavljen naj bi bil dialog z nekim žarom, ki je zapečaten v vsakem njegovem delu. Gre za naš čas, za našo sodobnost, ki poskuša prek Kosovela pogledati nase zunaj omejitev našega časa, gre za prepričanje, da še ni prepozno, da mislimo Novo Evropo ... Ko modrost odpove, nas morda lahko reši le še mladostniška zagnanost.« (Žiga Divjak)

FESTIVAL

Gledališče na križišču (Teatar na raskršću) 2021 v Narodnem gledališču Niš, Srbija 

NAGRADI

Posebna nagrada strokovne žirije (2021) na festivalu Gledališče na križišču (Teatar na raskršću)  v Narodnem gledališču Niš, Srbija 

Nagrada okrogle mize kritikov (2021) na festivalu Gledališče na križišču (Teatar na raskršću)  v Narodnem gledališču Niš, Srbija 

 

Katarina Morano

(Foto: Domen Martinčič)

je scenaristka in režiserka, ki je iz filmske režije magistrirala na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Prejela je dve akademijski Prešernovi nagradi, njen diplomski film Kam je bil nominiran za študentskega oskarja, njen magistrski film Ljubljana–München 15:27 pa je prejel posebno omembo žirije na Sarajevskem filmskem festivalu in bil prikazan v sklopu sekcije obetavnih mladih filmskih režiserjev in režiserk Future Frames na festivalu v Karlovih Varih. Z režiserjem Žigo Divjakom že od akademijskih let sodeluje tudi v gledališču, kot dramaturginja in (so)avtorica besedil. Njuna drama Sedem dni je bila letos nominirana za nagrado Slavka Gruma.

Žiga Divjak 

(Foto: Matej Povše)

z izrazitim čutom za socialne in človeške krivice v svojih predstavah na podlagi dokumentarnega gradiva preizprašuje ustroj današnje družbe, zlasti v tistih segmentih, ki določajo smisel in življenje posameznikov in posameznic. Lahko bi rekli, da želita z življenjsko partnerko, Katarino Morano, v besedilih, ki jih prirejata ali na novo spišeta, v nas privzgojiti občutljivost za družbene krivice in sočutje za težave sočloveka. Čeprav sodi v generacijo mlajših režiserjev, pa ima za sabo že vrsto odmevnih predstav, za katere je prejel najvidnejše nagrade, med drugim tudi Borštnikovo nagrado za režijo za predstavo Človek, ki je gledal svet v izvedbi SMG. V našem gledališču smo ga prvič spoznali pred dvema letoma, ko sta s Katarino Morano na oder postavila priredbo besedil Ivana Cankarja Ob zori. Predstava je bila lani uvrščena v tekmovalni program Borštnikovega srečanja ter Tedna Slovenske drame.Letos se je z režijama avtorskega projekta Gejm ter dramskega besedila Sedem dni znova uvrstil v tekmovalni program Borštnikovega srečanja, z besedilom Sedem dni tudi v tekmovalni program 50. Tedna slovenske drame.

Koridor-ku.si
Zala Julija Kavčič
20. 06. 2021

Ocena: Kons: Novi dobi

"S poetičnim kolažem avtorja stopita v dialog s pesnikom, nato pa vanj povabita še gledalce. Uprizoritev v dveh delih tematsko razvija koncepcijo človeka in sveta z recitacijo verzov in skupinskimi skandiranji. Natančnost in časovna usklajenost le-teh pričata o mesecih intenzivnih vaj in v svoji brezkompromisni sinhronosti spominjajo na ritual."

http://koridor-ku.si/oder/kons-novi-dobi/#

Mladina
Lara Paukovič
11. 06. 2021

Obup ni bolezen človeka, ampak družbe
"Zaradi preproste mizanscene – igralci-svetilke stojijo v ravni vrsti pred platnom, na katerem se predvajajo nočne podobe zimskega Krasa – Kosovelove besede po dvorani zadonijo še mogočneje, zarežejo globoko v srce in dušo. Pri tem je treba pohvaliti izbor avtorjev predstave, ki sta iz skoraj nepregledne Kosovelove pesniške zapuščine izbrala najiskrivejše bisere in jih skolažirala v novo celoto." 
 

https://www.mladina.si/208094/obup-ni-bolezen-cloveka-ampak-druzbe/

VklopStop
Teja Pelko
10. 06. 2021

Pronicljiv mladostniški uvid Srečka Kosovela zaživel na odru Prešernovega gledališča Kranj

Večer
Petra Vidali
07. 06. 2021

(GLEDALIŠKA KRITIKA) Kosovel v obraz

"/.../ Ker je v tej poeziji vse, kar je treba povedati, in ker se zdi čisto izrekanje in ponavljanje verzov, nabijanje teh verzov iz osvetljenih glav na odru v glave v dvorani, kot obupan, še zadnji poskus, da bi poslušali, slišali, se zbudili." 

https://www.vecer.com/kultura/gledaliska-kritika-kosovel-v-obraz-10244572

Gorenjski glas
Igor Kavčič
04. 06. 2021

Presunljiva slika časa, ki ga živimo

"Krstno izvedbo avtorskega projekta Kosovelove poezije Kons: Novi dobi Žige Divjaka in Katarine Morano v režiji prvega zaznamujejo odlična priredba in režija, izjemen igralski ansambel, dovršena tehnična izvedba in spoznanje, kako aktualne so v današnjem času pesnikove misli izpred stotih let."

http://www.gorenjskiglas.si/article/20210605/C/210609876/1040/presunljiva-slika-casa--ki-ga-zivimo-

TV Slovenija 1, Odmevi
Maša Levičnik, Melita Kontrec
31. 05. 2021

Avtorski projekt Kons: Novi dobi v PGK Kranj

Pogovor z režiserjem Žigo Divjakom

https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174780180?s=tv

Radio Slovenija 1, Dogodki in odmevi
Aleksander Čobec
31. 05. 2021

Premiera predstave KONS: NOVI DOBI

"Predstava KONS: NOVI DOBI tako še bolj prepričljivo deluje kot zadnji opomnik pred razsežnostmi veliko večje krize kot je zdajšnja. Zbor osmih igralk in igralcev skozi besedilo Srečka Kosovela opominja, kako utrujen je evropski človek zaradi posledic divjega kapitalizma in vseh propadlih ideologij in idej, ki so mu namesto boljše prihodnosti prinesle gorje. Bodi svetilka, če ti je težko biti človek, pa je sporočilo upanja, ki naj bi združilo vase zagledane in utrujene posameznike v skupnost, ki bo zgradila novo Evropo, novi svet."

 

Rtvslo.si
30. 05. 2021

Predapokaliptično vzdušje v Prešernovem gledališču Kranj s premiero dela Kons: Novi dobi 
Avtorski projekt izhaja iz poetičnih uvidov pesnika Srečka Kosovela

https://www.rtvslo.si/kultura/oder/predapokalipticno-vzdusje-v-presernovem-gledaliscu-kranj-s-premiero-dela-kons-novi-dobi/582169

STA
30. 05. 2021

V Prešernovem gledališču premiera avtorskega projekta Kons: Novi dobi

https://www.sta.si/2906225/v-presernovem-gledaliscu-premiera-avtorskega-projekta-kons-novi-dobi

 

Žurnal24
Peter Šalamon
28. 05. 2021
Svet kulture, Radio Slovenija 3
Aleksander Čobec
28. 05. 2021

Predstava Bodi svetilka, če ti je težko biti človek

Pogovor z režiserjem Žigo Divjakom pred premiero

 

Gorenjski glas
Igor Kavčič
21. 12. 2020

Med obupom in upom s pogumom za spremembe

»Tako kot Kosovel napoveduje propad zahodne civilizacije in kapitalizma, lahko tudi mi napovemo ali propad kapitalizma ali pa sveta oziroma človeštva na tem svetu. Druge alternative žal ni. Sistem, ki je osnovan na nenehni rasti, je pač nevzdržen za naš planet. Kosovel išče elementarnega človeka – obraz, ki je skrit za obrazom civilizacije.«

(Intervju z Žigo Divjakom in Katarino Morano)

https://www.gorenjskiglas.si/article/20201221/C/201229956/1168/med-obupom-in-upom-s-pogumom-za-spremembe

Srečko Kosovel
Krstna uprizoritev
Premiera
30. maja 2021
65 minut, brez odmora
Režiser
Žiga Divjak
Dramaturginja
Katarina Morano
Scenograf in avtor videa
Igor Vasiljev
Kostumografka
Tina Pavlović
Asistentka scenografa
Ana Johana Scholten
Avtor glasbe
Blaž Gracar
Lektorica
Barbara Rogelj
Oblikovalec svetlobe
David Orešič
Igrajo
Vesna Jevnikar
Vesna Pernarčič
Darja Reichman
Miha Rodman
Blaž Setnikar
Aljoša Ternovšek
Vesna Slapar/Doroteja Nadrah
Iztok Drabik Jug k. g.
Tehnično osebje
Tehnični vodja mag. Igor Berginc Inspicient in rekviziter Ciril Roblek Šepetalka Judita Polak Lučni mojster Nejc Plevnik Tonski mojster Stefan Gladović Video Tim Kosi Frizer in masker Matej Pajntar Garderoberka Bojana Fornazarič Odrski tehniki Robert Rajgelj, Jošt Cvikl, Boštjan Marčun, Marko Kranjc Kamberov