KONS: NOVI DOBI s festivala v Nišu z dvema nagradama

Na festivalu Gledališče na križišču (Teatar na raskršću), je prejela kar dve nagradi – posebno nagrado strokovne žirije in nagrado po izboru kritikov.

Predstava KONS: NOVI DOBI se s festivala Gledališče na križišču (Teatar na raskršću) vrača z dvema nagradama

Na festivalu Gledališče na križišču (Teatar na raskršću), ki se je sinoči slovesno sklenil v Narodnem gledališču Niš v Srbiji, je uprizoritev Srečko Kosovel KONS: NOVI DOBI prejela kar dve nagradi – posebno nagrado strokovne žirije in nagrado po izboru kritikov.

 

Festival Gledališče na križišču (Teatar na razkršću), ki se je med 7. in 14. septembrom 2021 odvijal v Narodnem gledališču Niš v Srbiji, se osredotoča na osvetljevanje stičišč in raznolikosti kulturnih identitet držav in narodov, ki si delijo kulturni prostor, ter na mednarodno promocijo gledališke ustvarjalnosti skupnega regijskega prostora.

Tokratna selektorja festivala, režiser Vlatko Ilić in teatrolog Spasoje Ž. Milovanović, sta v tekmovalni program uvrstila šest predstav, med njimi tudi KONS: NOVI DOBI, ki sta jo za oder priredila Katarina Morano in Žiga Divjak, tudi režiser uprizoritve.

V projektu KONS: NOVI DOBI sta avtorja vzela za osnovo pronicljiv mladostniški uvid Srečka Kosovela, njegov temačni, a natančni prerez časa, ki ga je živel, in njegovo vero v prihodnost, njegov zagon, ogenj, prepričanje, da bo iz pepela destrukcije vzšlo nekaj lepega. Priredba je tako zasnovana kot nekakšen ritual, kot nova »pesnitev«, sestavljena iz drobcev različnih pesmi Kosovelovega opusa, ki tvorijo novo celoto.

»Vzpostavljen naj bi bil dialog z nekim žarom, ki je zapečaten v vsakem njegovem delu. Gre za naš čas, za našo sodobnost, ki poskuša prek Kosovela pogledati nase zunaj omejitev našega časa, gre za prepričanje, da še ni prepozno, da mislimo Novo Evropo ... Ko modrost odpove, nas morda lahko reši le še mladostniška zagnanost,« je povedal režiser Žiga Divjak.

Predstava KONS: NOVI DOBI, ki je bila v Prešernovem gledališču premierno uprizorjena 30. maja letos, je bila na sporedu peti festivalski večer, v soboto, 11. septembra, ob 19.30, po njej pa so ustvarjalci spregovorili še na okrogli mizi.

 

Strokovna žirija festivala, ki so jo sestavljali igralka in predsednica žirije Mia Begović, igralec in režiser Bogdan Kostea, igralka in dramatičarka Katarina Kocevska, režiser Branislav Mićunović ter igralec in profesor Vlado Kerošević, je zapisala:

»Žirija podeljuje posebno nagrado kot visoko priznanje za nepričakovane dosežke in jasne raziskovalne ambicije predstavi Kons: Novi dobi Prešernovega gledališča Kranj. Ob tem citiramo izjavo selektorja festivala Vlatka Ilića, saj se strinjamo z njim, da je KONS 'najbolj poetična in najbolj avantgardna predstava v letošnjem izboru'.«

Uprizoritev je prejela tudi nagrado okrogle mize kritikov. Tako se je odločila žirija, ki so jo sestavljali: pisatelj in teatrolog prof. dr. Milivoje Mlađenović, strokovnjak za elektronske medije in kulturni management prof. dr. Nenad Novaković, gledališki kritik Igor Burić, gledališki kritik Dejan Petković, novinarka in teatrologinja Olivera Milošević ter novinar in gledališki kritik Bojan Munjin.  

Celotni ekipi uprizoritve KONS: NOVI DOBI iskreno čestitamo!

V Prešernovem gledališču Kranj se tako že z drugega mednarodnega festivala vračamo z nagradami. Konec avgusta smo na srbskem festivalu Viminacium fest namreč dobili glavno nagrado viminacium maximus za Škofjeloški pasijon.

 

Srečko Kosovel

KONS: NOVI DOBI

Režiser Žiga Divjak

Dramaturginja Katarina Morano

Scenograf in avtor videa Igor Vasiljev

Kostumografka Tina Pavlović

Avtor glasbe Blaž Gracar

Lektorica Barbara Rogelj

Oblikovalec svetlobe David Orešič

Asistentka scenografa Ana Johana Scholten

 

Igrajo

Iztok Drabik Jug k. g

Vesna Jevnikar

Vesna Pernarčič

Darja Reichman

Miha Rodman

Blaž Setnikar

Vesna Slapar

Aljoša Ternovšek

(Na tokratnem gostovanju je namesto Aljoše Ternovška nastopila Doroteja Nadrah.)