Vesna Pernarčič

O igralki

Članica igralskega ansambla PG Kranj od leta 2001.

Vesna Pernarčič se je rodila 1. avgusta 1974 v Ljubljani, kjer je tudi obiskovala osnovno šolo. Od drugega razreda dalje je sodelovala na RTV Ljubljana pri snemanju radijskih iger in kaset za otroke. V srednješolskih letih je obiskovala Dramsko šolo Barice Blenkuš in sodelovala pri sinhronizaciji risank na TV Ljubljana. Takoj po končani srednji šoli se je vpisala na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo in se po tretjem letniku prvič profesionalno spoprijela z gledališčem na Ptuju. V tamkajšnjem Gledališču ZATO je pod režijsko taktirko Sama Strelca v predstavi Krčmarica P. Turrinija odigrala glavno vlogo krčmarice Mirandoline. Po akademiji se je zaposlila v SSG Trst. Debitirala je z vlogo Nataše v Treh sestrah A. P. Čehova v režiji Dušana Mlakarja. V svojem »tržaškem obdobju« je sodelovala tudi na Primorskem poletnem festivalu v predstavah Igra o ljubezni in naključju v režiji J. Kice (kot Lizeta) in Stoli v režiji B. Jablanovca (kot Govornik).

Po zelo plodovitem triletnem obdobju v SSG Trst se je zaposlila v PG Kranj in se preselila nazaj v Ljubljano, kjer so se ji znova odprle možnosti za delo na RTV Slovenija, tako pri sinhronizaciji risank kot tudi pri sodelovanju v otroških oddajah, kakršna je npr. Pod klobukom. V PG Kranj se je prvič predstavila kot Micka v Županovi Micki v režiji V. Tauferja. V sezoni 2002/03 se je za nekaj časa umaknila z odra zaradi porodniškega dopusta, saj se ji je 16. marca 2003 rodil sin Filip. Jeseni tega leta pa je že sodelovala pri predstavi Ivona – princesa Burgundije v režiji V. Tauferja (v naslovni vlogi Ivone). To je bil hkrati tudi začetek obdobja resnejših vlog, ki so se ji prej vedno izmikale. V začetku leta 2004 je v produkciji Pernarčič&Pernarčič in v režiji T. Zinajić pripravila kabaret-monodramo Piaf Edith Piaf, katere avtor je njen oče, Jožef Pernarčič; za to vlogo je na Borštnikovem srečanju 2004 dobila nagrado za igro. Vlogi Edith Piaf je sledila še ena velika vloga, Nora 1, v predstavi Nora Nora E. Flisarja v režiji D. Mlakarja. Zanjo je na Dnevih komedije 2005 v Celju dobila nagrado žlahtna komedijantka. Žlahtna komedijantka je postala tudi v letih 2007, 2012 in 2019. Leta 2012 je prejela prejela nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije, leta 2014 pa nagrado Prešernovega sklada. Nagrajena je bila tudi v tujini.

Nagrade

Nagrada vesna (2023) za najboljšo stransko žensko vlogo v filmu Vzornik na Festivalu slovenskega filma (FSF)

Žlahtna komedijantka (2023) po izboru strokovne žirije na festivalu 31. Dnevi komedije v SLG Celje za vlogo Antonie (Dario Fo Vse zastonj! Vse zastonj!, produkcija Prešernovo gledališče Kranj)

Nagrada Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije (2023) predstavi Vse zastonj! Vse zastonj! na festivalu 31. Dnevi komedije v SLG Celje (režija: Ajda Valcl, produkcija: Prešernovo gledališče Kranj)

Posebna nagrada strokovne žirije ter nagrada okrogle mize kritikov (2021) predstavi Srečko Kosovel KONS: NOVI DOBI na festivalu Gledališče na križišču (Teatar na raskršću)  v Narodnem gledališču Niš, Srbija (režija: Žiga Divjak)

Žlahtna komedijantka (2019) na festivalu 28. Dnevi komedije v SLG Celje za vlogo Wande (David Ives Venera v krznu, produkcija Prešernovo gledališče Kranj)

Borštnikova nagrada za igro (2018) za skupinsko igralsko kreacijo v predstavi Tadeusza Słobodzianeka Naš razred (režija: Nina Rajić Kranjac, koprodukcija: Prešernovo gledališče Kranj, Mestno gledališče Ptuj ter Mini teater Ljubljana)  

Prvo mesto na 1. mednarodnem festivalu radijske igre v Veliki Britaniji (v mestu Herne Bay) drami Hilda (2015) (režija Alen Jelen, radio Slovenija, produkcija Uredništva igranega programa, igralci: Nataša Barbara Gračner, Gregor Gruden in Vesna Pernarčič)

Nagrada Prešernovega Sklada (2014) za odigrane vloge v zadnjih dveh letih, še zlasti za vlogi Marlene Dietrich v istoimenski drami in Emmi Rothner v predstavi Proti severnemu vetru

Zlati lev (2013) na 14. mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu za vlogo Marlene Dietrich (Nebojša Pop – Tasić Marlene Dietrich, produkcija Prešernovo gledališče Kranj, Gledališče Škuc, Imaginarni - Zavod za kulturno dejavnost)

Priznanje (ZDUS) Združenja dramskih umetnikov Slovenije (2012) za umetniške dosežke - za vloge: Ženske v Času za Tango, Emmi Rothner v Proti severnemu vetru, Ženske v Kako jemati njeno življenje in Sekretarke Magdalene v Limonadi slovenici

Žlahtna komedijantka (2012) na festivalu Dnevi komedije v SLG Celje za vlogo Emmi Rothner (Daniel Glattauer Proti severnemu vetru, produkcija Prešernovo gledališče Kranj, Mestno gledališče Ptuj)

Nagrada za poseben umetniški dosežek (2009) na 13. bienalnem mednarodnem festivalu Zlata paličica za skupinsko igralsko kreacijo (Ela Peroci, Desa Muck Muca Copatarica, produkcija Prešernovo gledališče Kranj)

Žlahtna komedijantka (2007) na Dnevih komedije v SLG Celje za vrsto likov (Ephraim Kishon Bil je škrjanec, produkcija Špas teater)

Zlati Lev (2007) na mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu za interpretaciji v predstavah Greva se ježka (produkcija Pernarčič & Pernarčič) ter Žabe (Gregor Strniša: Žabe, produkcija Prešernovo gledališče Kranj)

Žlahtna komedijantka (2005) na Dnevih komedije v SLG Celje za vlogo Nore 1 (Evald Flisar Nora Nora, produkcija Prešernovo gledališče Kranj)

Borštnikova nagrada za igro (2004) za vlogo Edith (Bertraud/Pernarčič Piaf Edith Piaf, produkcija Pernarčič&Pernarčič, Kavarna Union Ljubljana)

V tej sezoni nastopa
Tanja Šljivar
KOT VSA SVOBODNA DEKLETA
vloga
Anton Tomaž Linhart
ŽUPANOVA MICKA
vloga Micka, županova hči
Ela Peroci – Desa Muck
MUCA COPATARICA
vloga Špelca, Bobkova sestrica
Neda R. Bric
DR. PREŠEREN
vloga Ana Jelovšek (Lenka Prešeren)
Dario Fo
VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ!
vloga Antonia, brezposelna
Milan Ramšak Marković
DEŽEVEN DAN V GURLITSCHU
vloga Ingrid
Salman Rushdie
HARUN IN MORJE ZGODB
vloga Mama Soraja, Mnogousta riba, Čvek, Princesa Batčit
Revija Zarja
Urška Krišelj Grubar
09. 10. 2018

/ … »Je treba skočiti, ne pa jamrati,« je jasna, kadar ji kdo namigne, češ tebi je lahko, ko ves čas prejemaš le vidne vloge. Vendar jasno pove, da je, preden so jo angažirali drugi, kar sama angažirala sebe … /

Večer
Metka Pirc
07. 04. 2012

/ … marsikdo je že rekel, da igralke ne bi smele imeti otrok, da se lahko popolnoma posvetijo teatru, in to se mi zdi grozljivo. Tako otrok kot gledališče te vzameta celega in treba je najti pravo mero, ne da bi eno ali drugo trpelo … /

Revija Jana
Urška Krišelj Grubar
25. 01. 2011

/... Nisem razmišljala o alternativi, ker res rada igram in imam veliko srečo, da imam poklic rada. Ta poklic sem jaz, in če ga ne bi opravljala, ne bi bila srečna. In če nisem srečna sama, ne morem osrečevati drugih./

IGRA V UPRIZORITVAH
Tanja Šljivar
KOT VSA SVOBODNA DEKLETA
vloga
Anton Tomaž Linhart
ŽUPANOVA MICKA
vloga Micka, županova hči
Ela Peroci – Desa Muck
MUCA COPATARICA
vloga Špelca, Bobkova sestrica
Neda R. Bric
DR. PREŠEREN
vloga Ana Jelovšek (Lenka Prešeren)
Dario Fo
VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ!
vloga Antonia, brezposelna
Milan Ramšak Marković
DEŽEVEN DAN V GURLITSCHU
vloga Ingrid
Salman Rushdie
HARUN IN MORJE ZGODB
vloga Mama Soraja, Mnogousta riba, Čvek, Princesa Batčit