Blaž Setnikar

O igralcu

Blaž Setnikar se je rodil v Ljubljani leta 1983. Po končani Gimnaziji Šentvid v Ljubljani se je ob študiju na Filozofski fakulteti pričel resneje ukvarjati z dramsko igro in se 2006 vpisal na študij Akademije za gledališče, radio, film in televizijo pod vodstvom mentorjev Janeza Hočevarja in Tomija Janežiča, kjer je prejel študentsko Severjevo nagrado ter tekom študija sodeloval tudi z Slovenskim narodnim gledališčem Maribor in Mini teatrom in 2010 diplomiral. Zatem je postal član Slovenskega ljudskega gledališča Celje, kjer je ostal do 2014, ko je pridobil status svobodnega umetnika ter sodeloval z Slovenskim narodnim gledališčem Dramo Ljubljana, neodvisnimi gledališči Glej v Ljubljani in Tristan Bates v Londonu.

Od leta 2015 je član igralskega ansambla Prešernovega gledališča Kranj.

http://www.blaz-setnikar.com

Nagrade

Nagrada Žlahtna komedija po izboru strokovne žirije (2023) predstavi Vse zastonj! Vse zastonj! na festivalu 31. Dnevi komedije v SLG Celje (režija: Ajda Valcl, produkcija: Prešernovo gledališče Kranj)

Velika Borštnikova nagrada za najboljšo predstavo na 57. Borštnikovem srečanju (2022) Oče Romuald/Lovrenc Marušič Škofjeloški pasijon (režija: Jernej Lorenci, koprodukcija Prešernovo gledališče Kranj in Mestno gledališče Ptuj).

Nagrada Staneta Severja za stvaritve v poklicnih gledališčih (2021) - za vlogo Osvalda Alvinga v uprizoritvi Strahovi Henrika Ibsena v režiji Igorja Vuka Torbice in vlogo Slehernika v Škofjeloškem pasijonu Očeta Romualda/Lovrenca (koprodukcija Prešernovo gledališče Kranj in Mestno gledališče Ptuj).

Nagrada 51. Tedna slovenske drame za najboljšega igralca (2021) - za vlogo v uprizoritvi Škofjeloški pasijon (režija: Jernej Lorenci, koprodukcija Prešernovo gledališče Kranj in Mestno gledališče Ptuj).

Posebna nagrada strokovne žirije ter nagrada okrogle mize kritikov 2021 predstavi Srečko Kosovel Kons: Novi dobi na festivalu Gledališče na križišču (Teatar na raskršću) 2021 v Narodnem gledališču Niš, Srbija (režija: Žiga Divjak)

Nagrada viminacium maximus na III.Viminacium Festu (2021) v Požarevcu, Srbija za najboljšo predstavo tekmovalnega programa po izboru strokovne žirije, Oče Romuald/Lovrenc Marušič Škofjeloški pasijon (režija: Jernej Lorenci, koprodukcija Prešernovo gledališče Kranj in Mestno gledališče Ptuj).

Igralska nagrada Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) "DUŠA POČKAJ" (2020) za dveletno obdobje za vloge v uprizoritvah Naš razred Tadeusza Słobodzianeka v režiji Nine Rajić Kranjac, Ob zori Ivana Cankarja v priredbi Katarine Morano in v režiji Žige Divjaka ter Strahovi Henrika Ibsena v režiji Igorja Vuka Torbice.

Nagrada julija (2019) za izjemno igralsko stvaritev (vloga Marka v priredbi izbranih besedil Ivana Cankarja Ob zori (priredba Katarina Morano, režija Žiga Divjak)

Borštnikova nagrada za igro (2018) za skupinsko igralsko kreacijo v predstavi Tadeusza Słobodzianeka Naš razred (režija: Nina Rajić Kranjac, koprodukcija: Prešernovo gledališče Kranj, Mestno gledališče Ptuj ter Mini teater Ljubljana) 

Nagrada Zlatolaska (2010) za vloge: v kratkem filmu Lov na race ter v dveh gledaliških produkcijah Tartuffe ter Projekt Hamlet (AGRFT)

Študentska Severjeva nagrada (2009) za vlogi: Orgona (Molière: Tartuffe, AGRFT) in Hamleta (Projekt Hamlet, AGRFT)

Nagrada Zlatolaska (2009) za vlogo gospoda Smitha v gledališki produkciji Eugene Ionesco Plešasta pevka (AGRFT)


 

V tej sezoni nastopa
Boris A. Novak
KDO JE NAPRAVIL VIDKU SRAJČICO
vloga Videk (4 leta)
Neda R. Bric
DR. PREŠEREN
vloga Prešeren mlajši
Oče Romuald/Lovrenc Marušič
ŠKOFJELOŠKI PASIJON
vloga
Tjaša Mislej
NAŠE SKLADIŠČE
vloga Bigi, novi šofer dobavnega vozila in skladiščnik
Srečko Kosovel
KONS: NOVI DOBI
vloga
Avtorski projekt
PRAVLJICE NAŠEGA OTROŠTVA
vloga
Dario Fo
VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ!
vloga Policist, Komandir specialne enote, Kmet, Starec
Milan Ramšak Marković
DEŽEVEN DAN V GURLITSCHU
vloga Inšpektor/Natakar/Čefur/Lovec/Ahmed/Prodajalec/Micke
Avtorski projekt
ZADNJI HAMLET
vloga
Salman Rushdie
HARUN IN MORJE ZGODB
vloga Gospod Sengupta, Naduti šef, Princ Bolo, Katam Šud
Lovro Kuhar - Prežihov Voranc
BOJ NA POŽIRALNIKU
vloga
Radio Slovenija 1
19. 09. 2020

Prisluhnite pogovoru z igralcem Blažem Setnikarjem v oddaji Nočni obisk na Radiu Slovenija.

https://radioprvi.rtvslo.si/2020/10/nocni-obisk-411/

Nova
18. 05. 2020

Dan je zanj tudi zdaj prekratek


Članu ansambla Prešernovega gledališča Kranj Blažu Setnikarju se je zaradi ustavitve javnega življenja vsakdanjik povsem spremenil. Pot v gledališče ali studio so namreč prejšnji mesec zamenjali telefon, prenosnik in kup papirja. »Gledališče je naš drugi dom, tako da je razlika očitna. Pogrešam soigralke in soigralce, čakanja na predstave, pogovore. Te dni pripravljamo omnibus monologov, posnetih na domačih kavčih, za naslednjo 'pravo' predstavo pa bodo vaje s kavča zalegle le na začetku.

Ona Plus
Katja Cah
15. 05. 2020

Širše občinstvo ga pozna po vlogah iz serij Reka ljubezni in Takle mamo. Blaž Setnikar, ki je pred nekaj dnevi dopolnil 37 let, velja za enega najprodornejših igralcev mlajše generacije.

Letos so mu podelili gledališko nagrado Duše Počkaj za nastope v uprizoritvah Naš razred, Ob zori in Strahovi. V obrazložitvi pravijo, da gre za igralca izjemne senzibilnosti in emocionalne eruptivnosti. Blaž Setnikar sam zase pravi, da je sanjač in trmast oziroma zagrizen ob delu in
zasanjan ob nedelu.

Novi glas
07. 05. 2020

Dobitnik nagrade Duša Počkaj je Blaž Setnikar

Ona
05. 05. 2020

"Ljubim trenutke, ko ni treba misliti na nič"

(Blaž Setnikar, ONA, rubrika Kratko& sladko)

Nedelo
Urša Izgoršek
18. 04. 2020

Zdaj moramo tudi na najslajše malo počakati

Gledali smo ga v večkrat nagrajenem filmu Posledice Darka Štanteta, pa v priljubljeni Reki ljubezni in še pred tem v televizijski humoristični seriji Takle mamo. A večina njegovega ustvarjalnega življenja teče na odru kranjskega Prešernovega gledališča, kjer bi, če ne bi bilo sajvestečesa, igral v sedmih predstavah. Pred kratkim mu je Združenje dramskih umetnikov
Slovenije (ZDUS) podelilo nagrado Duše Počkaj in ga v obrazložitvi prepoznalo kot »pretanjenega interpreta psihološko najzahtevnejših vlog« in »igralca izjemne senzibilnosti«. »To so osupljivo spodbudne besede,« pravi nagrajeni Blaž Setnikar.

Naša žena
06. 04. 2020

Igralska nagrada "Duša Počkaj" Blažu Setnikarju


Strokovna komisija za nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) za leto 2019, v kateri so bile Tatjana Stanič, Mirjam Korbar Žlajpah in Livija Pandur (predsednica), je soglasno odločila, da igralsko nagrado »Duša Počkaj« za dveletno obdobje podeli igralcu Blažu Setnikarju, članu ansambla Prešernovega gledališča Kranj, za vloge v uprizoritvah Naš razred Tadeusza Stobodzianeka, v režiji Nine Rajič Kranjac, Ob zori Ivana Cankarja, v priredbi Katarine Morano in v režiji Žige Divjaka ter Strahovi Henrika Ibsena, v režiji Igorja Vuka Torbice.

Reporter
Elvira Miše Miklavčič
21. 10. 2019

Življenje je iskanje dobrih občutkov

Blaža Setnikarja je že kot otroka v filmih očarala mistika igralskega poklica. Pozneje, ko se je srečal z delom v ljubiteljskem gledališču in na svoji koži okusil tudi drugo plat tgea, se je odločil, da svoje profesionalno življenje posveti prav igralstvu. Poleg tega, da je priljubljen obraz nanizank z malih ekranov, že več sezon zapored navdušuje z različnimi, praviloma zahtevnimi vlogami v Prešernovem gledališču Kranj.

Gorenjski glas.si
Igor Kavčič
20. 10. 2019

Delati moraš s tistim, kar imaš

»Sam sem najbolj ponosen, kadar mi uspe ustvariti vlogo, ki stopa iz mojih lastnih okvirjev, ko me režiser, soigralci in sam potek študija ženejo do tega, da presežem svoje omejitve.«

Kranjčanka (Gorenjski glas)
Igor Kavčič
15. 10. 2019

Julija za Blaža

Nagrada, ki nosi ime po muzi našega velikega pesnika, pomeni poklon najboljšemu igralcu ansambla Prešernovega gledališča v pretekli sezoni po mnenju gledalcev in strokovne žirije. Julijo je prejel mladi igralec Blaž Setnikar - v vlogi Osvalda Alvinga je navdušil tudi tokratno premierno občinstvo -, ki je tako publiko kot žirijo prepričal predvsem z vlogo Marka v priredbi izbranih besedil Ivana Cankarja Ob zori (priredba Katarina Morano, režija Žiga Divjak).

24 ur (Pop in)
11. 10. 2019

Igralec Blaž Setnikar, ki smo ga lahko spremljali v slovenski seriji Reka ljubezni na POP TV, je letošnji dobitnik gledališke nagrade julija, ki jo podeljuje Prešernovo gledališče Kranj. "Izjemna, popolna stvaritev! Blaž Setnikar z liki, ki jih oživlja, opozarja nase, že vse, odkar je član Prešernovega gledališča," so med drugim zapisali v obrazložitvi.

Nedelo
Mankica Kranjec
19. 11. 2017

Skozi strešno okno pogled med zvezde

»Gledališče je prostor, kjer se govori o aktualnih problematikah. Je prostor komunikacije med igralcem in gledalcem, mene pa prevzame takrat, ko je resnično in življenjsko,«

24ur.com
02. 11. 2017

Rad bi šel na Mars

"Tuhtač, uživač, nakladač," opiše sam sebe, in doda, da je najzabavnejši človek, kar jih pozna, kar sam - na tiste dneve, ko ni najdolgočasnejši človek, kar jih pozna.

Story Slo
Neja Drozg
10. 12. 2015

Blaž Setnikar se je ob premieri Lepe Vide za revijo Story pogovarjal z Nejo Drozg.

“Hrepenenje je občutek nemira in, kot pravi naš dramaturg: nima cilja.”

 

IGRA V UPRIZORITVAH
Boris A. Novak
KDO JE NAPRAVIL VIDKU SRAJČICO
vloga Videk (4 leta)
Neda R. Bric
DR. PREŠEREN
vloga Prešeren mlajši
Oče Romuald/Lovrenc Marušič
ŠKOFJELOŠKI PASIJON
vloga
Tjaša Mislej
NAŠE SKLADIŠČE
vloga Bigi, novi šofer dobavnega vozila in skladiščnik
Srečko Kosovel
KONS: NOVI DOBI
vloga
Avtorski projekt
PRAVLJICE NAŠEGA OTROŠTVA
vloga
Dario Fo
VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ!
vloga Policist, Komandir specialne enote, Kmet, Starec
Milan Ramšak Marković
DEŽEVEN DAN V GURLITSCHU
vloga Inšpektor/Natakar/Čefur/Lovec/Ahmed/Prodajalec/Micke
Avtorski projekt
ZADNJI HAMLET
vloga
Salman Rushdie
HARUN IN MORJE ZGODB
vloga Gospod Sengupta, Naduti šef, Princ Bolo, Katam Šud
Lovro Kuhar - Prežihov Voranc
BOJ NA POŽIRALNIKU
vloga