Škofjeloški pasijon prejel glavno nagrado na festivalu Viminacium fest v Srbiji

Ponovitve predstave v Prešernovem gledališču še 6., 7. in 8. septembra ob 19.30.

Škofjeloški pasijon prejel glavno nagrado na festivalu Viminacium fest v Srbiji

Včeraj, 29. avgusta, je uprizoritev patra Romualda/Lovrenca Marušiča Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj, prejela glavno nagrado viminacium maximus za najboljšo predstavo na III. Viminacium festu v antičnem arheološkem parku Viminacijum pri Požarevcu v Srbiji. Večer prej pa je igralka Doroteja Nadrah prejela nagrado za najboljšo igralko večera.

Festival III. Viminacium fest – miti stari in novi se je med 23. in 29. avgustom odvijal v mistični atmosferi antičnega arheološkega parka Viminacijum. Vodilo selektorja in umetniškega vodje festivala Mihajla Nestorovića je izbor predstav, ki temeljijo na mitskih ali zgodovinskih zgodbah, in takšnih, ki iščejo navdih v pojavih sodobne družbe, ki so sčasoma postali mitski. Letos so bile v tekmovalni program uvrščene naslednje predstave:

LASJE – Gledališča mladih in Novosadskega gledališča Ujvideki Szinhaz

ANTIGONA – NP Priština s sedežem v Gračanici in NP Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara

KDO JE UBIL JANIS JOPLIN? – Srbskega narodnega gledališča, Novi Sad

SALIGIA – Ludum Ludum Teatra iz Beograda

EN OJDIP – Narodnega gledališča Niš

ŠKOFJELOŠKI PASIJON – Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj

Misterij Škofjeloški pasijon kapucina očeta Romualda/Lovrenca Marušiča iz leta 1721 je najstarejše ohranjeno dramsko delo v knjižni slovenščini in najstarejša ohranjena evropska režijska knjiga. Besedilo nam prikazuje zgodovino odrešenja in velja za eno najlepših dramskih pesnitev v slovenski literaturi. Gre za kulturni spomenik, ki je vpisan tudi na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva in od katerega nastanka je letos minilo tristo let. Škofjeloški pasijon v režiji Jerneja Lorencija je bil v Prešernovem gledališču premierno uprizorjen 10. septembra 2020. Izjemna uprizoritev, ki uspe prodreti v globine človeške duše, se je uvrstila v izbor TOP odrskih postavitev leta 2020 po izboru kritikov in pritegnila pozornost številnih gledalcev ter strokovne javnosti, selektor dr. Rok Andres pa jo je uvrstil v tekmovalni program 51. Tedna slovenske drame.

Strokovna žirija Viminacium festa, ki so jo sestavljali scenograf Darko Nedeljković, producent Miran Hajoš in gledališka režiserka Snežana Trišić, si je ogledala pet uprizoritev tekmovalnega programa in se soglasno odločila, da za najboljšo predstavo festivala razglasi ŠKOFJELOŠKI PASIJON.

Nagrado viminacium maximus je predstavniku ekipe Škofjeloškega pasijona, Petru Srpčiču, na včerajšnji slovesni prireditvi ob zaključku festivala izročil župan Požarevca Saša Pavlović.

V obrazložitvi nagrade viminacium maximus je žirija zapisala:

Predstava Škofjeloški pasijon s poetičnimi in visoko estetiziranimi sredstvi pripoveduje zgodbo odrešenja iz svetega pisma, na način da razkriva in preizprašuje enega največjih mitov, na katerem temelji sodobna civilizacija. Odrski misterij v režiji Jerneja Lorencija dobiva boleče subverzivne nianse, ko z natančnimi, premišljenimi, minimalističnimi, a pomensko jasnimi in močnimi režijskimi sredstvi v biblijski zgodbi v 13 prizorih razkriva in rekonstruira zgodbo človeškega zla. Predstavo odlikuje izjemna kolektivna igra ansambla, ki se razteza od igralske discipline do prepuščanja nalogi in v kateri so nas navdušili posvečenost in natančnost ter izbor pogumnih, točnih in pretresljivih postopkov in sredstev. Ansambel kot popoln organizem razgalja nepopolnost sodobnega človeka in s tem preizprašuje položaj in odgovornost vseh nas pri tolmačenju in prevzemanju biblijskih zgodb, pri tem pa se poigrava z mejami osebne in kolektivne telesne in duševne vzdržljivosti. Predstava je koherentna in dosledna v vseh segmentih in z režijo, dramaturgijo, igralsko izvedbo, s scenografskimi in kostumografskimi rešitvami, z glasbo ter oblikovanjem svetlobe ustvarja celovito in avtentično odrsko podobo. Boleče in poetične podrobnosti, ki so jih avtorji in izvajalci našli in ustvarili pri uprizarjanju tega arhaičnega besedila, nas soočajo s trpljenjem kot bistvenim postulatom človeške vrste, pri tem pa v nas vzbujajo krčevitost in mučnost, hkrati pa potrebo za preporodom, preobrazbo ter izboljšanjem samih sebe skozi ljubezen in odrešitev.

V soboto, 28. avgusta zvečer, po zaključku uprizoritve predstave Škofjeloški pasijon, je tričlanska žirija publike nagrado za najboljšo igralko večera podelila Doroteji Nadrah.

Predstava Škofjeloški pasijon bo 1. septembra premierno uprizorjena v koprodukcijskem Mestnem gledališču Ptuj (ponovitev 2. septembra), 6., 7. in 8. septembra pa sledijo ponovitve na odru Prešernovega gledališča.

Celotni ekipi predstave Škofjeloški pasijon iskreno čestitamo!