Boris A. Novak

KDO JE NAPRAVIL VIDKU SRAJČICO

Zgodba o štiriletnem fantku iz revne družine, ki ima 5 bratov in sestric in hodi naokrog v izrabljeni srajčici, svojem edinem oblačilu.

KDO JE NAPRAVIL  VIDKU SRAJČICO 

Gre za eno najlepših zgodb o solidarnosti in o tem, da bo svet boljši in ljudje v njem srečnejši, če nas bo v življenju vodil občutek za druge, če bomo solidarni, čuječi in v stiski pripravljeni pomagati drug drugemu.

Nauk te izrazito humano naravnane pravljice je natanko v tem. Izpostavlja humani odnos do živali, rastlin, ljudi, pa tudi do nežive narave ter opozarja na neizogibno povezanost in vzajemno prepletenost vseh živih bitij, kar je v današnjem svetu, ki stavi zgolj na izkoriščanje in egoizem, za vzgojo otrok in razmislek odraslih še kako pomembno. Narava nam daje vse, mi pa bi ji radi vzeli še več in ob tem povsem zanemarili dejstvo, da brez nje življenje na tem planetu ne more obstati.

V dramatizaciji Borisa A. Novaka vsak od šestih otrok Vidkove družine premore le eno oblačilo – srajčko – in ko jo preraste, jo dobi naslednji, mlajši otrok. Ubogi Videk je najmlajši v družini, zato vedno dobi srajčko, ki je že ponošena. Mama je vdova, ki je vse dolge dneve primorana delati na poljih bogatega kmeta, da lahko sploh nahrani svoj trop otrok. Za vse poskrbi sama, otrokom tudi sama šiva srajčke, a le pozimi, ko so dela na poljih končana.

Vidkova srajčka je že tako tanka in ponošena, da mu že leze z ramen in morda ne bo zdržala do zime, ko bo na vrsti mamino šivanje. A zgodi se čudež. Vidku na pomoč priskočijo živali in rastline – ovčka, trnjev grm, pajek, potočni rak in ptička. S skupnimi močmi mu sešijejo čisto novo in mehko belo srajčico in mu s tem pokažejo, da se dobro vselej z dobrim vrača.

Pripovedko Kdo je Vidku napravil srajčico je po pravljici, ki jo je Fran Levstik za otroke napisal pred 140 leti, dramatiziral Boris A. Novak. Po njej je bila 1984 posneta istoimenska radijska igra za otroke, nekaj let kasneje pa še TV muzikal za otroke Zdravilo za strah (1988). 

Strokovna komisija platforme Zlata paličica je uprizoritev uvrstila v katalog kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino. Mnenje strokovne komisije:

V učinkoviti dramatizaciji in dramaturško-glasbeni razširitvi pravljice predstava živo naslika Vidkov čuteč odnos do vsega bivajočega in njegovo družinsko okolje. V igranih prizorih socialno stisko prešije s toplino in pristno razigranostjo otroški ljudskih iger, dečkov potep v raztrgani srajčici pa s pestrimi srečevanji z domiselno uprizorjenimi živalmi in pevskimi songi. Predstava ne poenostavlja in se ne izogiba težkim občutjem ali situacijam, temveč teme, kot so revščina, trpljenje in strah preplete s pozitivnimi vrednotami, medsebojno povezanostjo in podporo ter jih skozi lepo zaokroženo celoto z občutkom približa dojemljivosti mladih.

Nika Arhar, Martina Peštaj in Adriana Gaberščik

 

Nagovor direktorice: 

http://www.pgk.si/info/gledalisce/nagovor

Beseda umetniške vodje in dramaturginje:

http://www.pgk.si/info/gledalisce/beseda

Gorenjski glas
Igor Kavčič
11. 09. 2018

/... Levstikova pravljica o malem Vidku, ki obožuje naravo in jo spoštuje, ta pa mu dobro vrača z dobrim, vzbuja razmišljanje o velikih vprašanjih, ki tarejo vsakega človeka, uči, kako z najmlajšimi spregovoriti ter jim vcepiti najvrednejše človekove vrednote in še marsikaj .../

MMC RTV SLO
M.K.
07. 09. 2018

/... Predstava spodbuja razmišljanje o velikih vprašanjih, ki tarejo vsakogar, in uči, kako spregovoriti z najmlajšimi ter jim pojasniti, katere so največje vrednote .../

Gorenjski glas
Mateja Rant
03. 07. 2018

/... Predstava, v kateri nastopa skoraj celoten igralski ansambel Prešernovega gledališča, nosi humano vzgojno sporočilo, da v življenju dosežemo več, če si med seboj pomagamo in smo solidarni drug z drugim .../

Sigledal
02. 07. 2018

/... dodano vrednost pa je predstavi nedvomno dal prekaljen igralski ansambel, ki se je v otroških vlogah znašel tako avtentično, da je zgodba še starejše prepričala, kaj šele otroke .../

Boris A. Novak
Premiera
7. september 2018. Produkcija Prešernovo gledališče Kranj
40 minut, brez odmora
Režija
Katja Pegan
Dramaturgija
Marinka Poštrak
Scenografija
Voranc Kumar
Kostumografija
Ana Matijevič
Avtor glasbe in korepetitor
Mirko Vuksanovič
Jezikovno svetovanje
Barbara Rogelj
Oblikovalec maske
Matej Pajntar
Oblikovalec svetlobe
Igor Berginc
Igrajo
Videk (4 leta)
Blaž Setnikar
Majda (10 let)/Trnov grm
Vesna Jevnikar
Fran (9 let)/Rak krojač
Peter Musevski (1965 - 2020)
Fran (9 let)/Rak krojač
Borut Veselko
Anica (8 let)/Ptica šivilja
Darja Reichman
Tomaž (6 let)/Pajek tkalec
Aljoša Ternovšek
Katka (5 let)/Ovca
Vesna Slapar
Vidkova mati
Tinkara Kovač k. g.
Tehnično osebje
Tehnični vodja mag. Igor Berginc Inspicient in rekviziter Ciril Roblek Šepetalka Milena Sitar Luč Nejc Plevnik Ton Robert Obed Garderoberka Bojana Fornazarič Odrski tehniki Robert Rajgelj, Boštjan Marčun, Marko Kranjc Kamberov Fotografija Nada Žgank