Nagrada julija Blažu Setnikarju

V četrtek, 10. oktobra smo po uspešno uprizorjeni premieri družinske drame Strahovi, razglasili še dobitnika nagrade julija.

BLAŽ SETNIKAR – DOBITNIK NAGRADE JULIJA ZA SEZONO 2018/2019

 

ODLOČITEV ŽIRIJE ZA PODELITEV NAGRADE JULIJA V PREŠERNOVEM GLEDALIŠČU ZA SEZONO 2018/19

 

Nagrada, ki nosi ime po muzi našega največjega pesnika, pomeni poklon najboljšemu igralcu ansambla Prešernovega gledališča po mnenju gledalcev in strokovne žirije v pretekli gledališki sezoni 2018/2019.

Žirija v sestavi Alenka Bole Vrabec, Igor Kavčič in Mare Žvan je soglasno sklenila, da nagrado JULIJA prejme Blaž Setnikar.

OBRAZLOŽITEV:

Dragi in zvesti prijatelji, gledalci Prešernovega gledališča, ki ste z nami nocoj na praznovanju boginje Talije ob premieri Strahov in seveda radovedni, komu gre letos nagrada julija za najbolj prepričljivo in odmevno igralsko stvaritev v minuli sezoni. Izjemno homogen kolektiv Prešernovega gledališča je svoj sloves v minuli sezoni potrdil tudi na festivalih UNITED SOLO v New Yorku, ZDA, na Mednarodnem festivalu malih gledaliških oblik Vraca v Bolgariji, na Festivalu gledališča Kropa, Mednarodnem gledališkem festival Umetnost na obali (Art Coast) v Gelendžiku in Novorusisku v Rusiji, na Mednarodnem gledališkem festivalu LOFT, v Sankt Peterburgu, Rusija, pa pri zamejcih v Šentjanžu v Rožu, Avstrija, in v SSG Trst, na 53. Borštnikovem srečanju, na 49. Tednu slovenske drame in v Narodnem gledališču Tuzla v Bosni in Hercegovini.

 

In nagrade? Kar tri na 53. Borštnikovem srečanju za predstavo Naš razred, in sicer za igro igralskemu kolektivu, za režijo Nini Rajić Kranjac ter za glasbo Branku Rožmanu. Vesna Pernarčič je na Dnevnih komedije v SLG Celje postala žlahtna komedijantka 2019, Miha Rodman pa je dobil julijo za izjemno igralsko stvaritev v sezoni 2017/2018 ter nagrado na mednarodnem festivalu NETA v Bolgariji.

 

Uvrstitev na letošnje Borštnikovo srečanje – kar je za vsako gledališče posebna čast in utrjuje temelj njegovega obstoja – pomeni, da je predstava Ob zori v režiji Žige Divjaka resnično globoko, ustvarjalno in drzno novo branje Cankarja, prelito v osupljivo kolektivno igro, v kateri se izrisuje vsa tragika neštetih »Klancev«, do katerih je puhla, napihnjena, pokvarjena, preračunljiva oblast katere koli baže, z zlagano sočutnim obrazom ignorantska in neusmiljena nadvlada, ki dobro obvlada akrobatiko razčlovečenja.

 

V igralskem kolektivu »za tekočim trakom« nas je še posebej osupnil in navdušil Blaž Setnikar, ki je s pretanjenim posluhom za sleherni detajl v pripovedi ministranta Marka iz Križevega pota stopnjeval napetost in sočutno prizadetost v dvorani. V domišljiji gledalcev je bila vedno bolj jasna freska poti na goro, poti, med katero fantič, omahujoč pod težkim križem, lačen in v težkih, pretoplih oblačilih v zadušljivem ozračju hlepi po požirku vode, proti koncu pa ne čuti ničesar več in ga žene naprej le še skoraj nedoumljiv notranji vzgib, ki ga prekinja tudi misel na preostale člane njegove družine, dokler ne trešči v skalo in tragično ne omahne. To dolgo, mučno, zahtevno in neizprosno pot, po kateri Marka brez sleherne empatije ženeta cerkovnik in župnik, je Blaž z izjemno kondicijo in železno disciplino uprizoril s hojo in tekom na po tekočem traku ves čas svojega nastopa. In občinstvo obdaroval tudi z iskrenimi čustvenimi tančinami. V njegovem Marku ni bilo nikakršne patetike, ampak pretresljivost. Izjemna, popolna stvaritev! Blaž Setnikar z liki, ki jih oživlja, opozarja nase, že vse odkar je član Prešernovega gledališča.  – Cankar bi te bil vesel, Blaž Setnikar!

V imenu žirije za podelitev nagrade julija za najboljšo igralsko stvaritev v sezoni 2018/19 Alenka Bole Vrabec.