PERO

Slovenska premiera celovečernega dokumentarnega filma o Petru Musevskem, v Prešernovem gledališču 15. junija v okviru filmskega festivala Krafft.

slovenska premiera celovečernega dokumentarnega filma

PERO 

"Vse kar sem posnel, se mi je potem zgodilo v resničnem življenju." Peter Musevski (1965-2020)

15. junija ob 19.00, Prešernovo gledališče, Festival Krafft


Film je poklon življenju, karieri in strahovom Petra Musevskega. Sestavljen je iz petih delov, vsak je v drugem žanru (dokumentarni, igrani, arhivski …) in vsak na svoj način govori o igralcu, ki je igral v številnih mednarodno uspešnih filmih, kot so Kruh in mleko, Rezervni deli, Uglaševanje, Delo osvobaja in Slovenka.
“Za mene je bil vedno Pero, ne Peter. Leta 2002 sva snemala film Rezervni deli in to je bil začetek najinega prijateljstva in sodelovanja. Potem sva skupaj posnela še 6 filmov. Konec leta 2019 sva začela pripravljati nov film. O njem in o njegovih demonih. Marca 2020, na začetku korona krize, je Pero naredil samomor. Nisva posnela niti kadra. Najprej sem se odločil, da tega filma ne bo. Vendar sem čutil potrebo, da ga vseeno posnamem. Da se z njim poslovim od Perota.” - Damjan Kozole

Ta nenavadni filmski hommage prijatelju in velikemu slovenskemu igralcu je imel svetovno premiero na 52.mednarodnem filmskem festivalu v Rotterdamu v začetku leta, zdaj pa bo doživel še svojo slovensko premiero.
Film je nastal v koprodukciji s TV Slovenija, s sodelovanjem Filmskega studia Viba film in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.