PESEM PTIC V DREVESNIH KROŠNJAH PRED PREMIERO

V Stolpu Škrlovec bomo v četrtek, 11. maja 2023, premierno uprizorili medgeneracijsko soočenje, dramo Jake Smerkolja Simonetija PESEM PTIC V DREVESNIH KROŠNJAH v režiji Ivana Lobode.

PESEM PTIC V DREVESNIH KROŠNJAH PRED PREMIERO

v Stolpu Škrlovec bomo v četrtek, 11. maja 2023, krstno uprizorili medgeneracijsko soočenje, dramo Jake Smerkolja Simonetija PESEM PTIC V DREVESNIH KROŠNJAH v režiji Ivana Lobode.

Gre za magistrsko produkcijo besedila, ki je bilo na 53.Tednu slovenske drame nominirano za nagrado za mladega dramatika, uprizoritev pa je nastala v sodelovanju med Prešernovim gledališčem Kranj in AGRFT.

Naključno srečanje med Mikijem (Gašper Lovrec) in Natalijo (Vesna Jevnikar) je medgeneracijski dialog o ljubezni, o osamljenosti, žalosti in (kaotičnem) svetu, v katerem živita. Tako kot njima se lahko vsakemu zgodi, da v življenju ostane sam, da se počuti neizmerno osamljenega, odtujenega, zavrženega. Predstava išče lepoto, ki se širi v takih stanjih, lepoto v žalosti in samoti ter lepoto v naključnih srečanjih.

»Ponosni smo, da lahko sodelujemo z AGRFT in najmlajšo generacijo gledaliških ustvarjalcev, hkrati pa naša igralka in strokovne službe projektu zagotavljajo vrhunsko izvedbo in najboljše možnosti za uspeh,« je povedal direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak. In dodal: »Besedilo gospoda Smerkolja Simonetija, nominirano za nagrado na 53. Tednu slovenske drame, je odlično in z veseljem smo projekt uvrstili v svoj repertoar in abonma 2023/24.«

O predstavi

Včasih se zgodi, da koga srečamo v najbolj neverjetnih okoliščinah, in prav ta oseba v nas nekaj spremeni, zaključi neko življenjsko obdobje, zapolni praznino ali pa celo prepreči samomor. Zgodbo o takem srečanju pripoveduje tudi dramsko besedilo Jake Smerkolja Simonetija Pesem ptic v drevesnih krošnjah, v katerem se Miki in Natalija po naključju prvič srečata na strehi stolpnice, v kateri živita. Miki želi svoje življenje končati zaradi nesrečne ljubezni, Natalija pa se po desetih dneh žalovanja za pokojnim možem odloči, da bo ta večer obesila perilo in se nadihala svežega zraka. Žalost in občutek osamljenosti, ki ju preplavljata ta večer, napolni lepota topline … lepota topline poletnega sončnega zahoda, za nekatere najlepšega trenutka v dnevu, hkrati pa toplina prijaznosti in pozornosti druge, neznane osebe.

(Foto: Željko Stevanić IFP/Arhiv CTF UL AGRFT)

»Ukvarjal sem se predvsem z iskanjem lepote v žalosti v naključnem srečanju, v iskanju lepote v medgeneracijskem dialogu, ki je včasih neprijeten, včasih lep. Tu se ta dva lika pokažeta kot zelo odprta, svobodna, ker sta oba pripravljena poslušati in se učiti drug od drugega; in tako se ta žalost spremeni v neko grenko srečo, ampak še vedno srečo – in v tem je lepota,« je povedal režiser uprizoritve Ivan Loboda. Zdi se, kot da s svojim pogovorom in postopnim zbliževanjem kradeta toploto neba, si jo prisvajata, da ju pogreje, in sončni zahod spreminjata v temo.

***

USTVARJALCI Režiser Ivan Loboda | Dramaturški sodelavki Marinka Poštrak, Helena Šukljan | Scenografinja in kostumografinja Lana Deu Angel | Avtor glasbe Gašper Lovrec | Oblikovalec svetlobe Domen Lušin|  Lektorica Irena Androjna Mencinger | Oblikovalec maske Matej Pajntar | Snemalec videov Domen Lušin | Mentor prof. Boris Ostan

IGRATA Natalija Vesna Jevnikar | Miki Gašper Lovrec

---

Prijazno vabljeni!

Za rezervacije vstopnic se obrnite na blagajno Prešernovega gledališča (telefon: 04/20 10 200, e-pošta: blagajna@pgk.si). Blagajna je odprta vsak delovnik od 10.00 do 12.00 ure ter uro pred začetkom predstav.

Nakup prek spleta: https://pgk.kupikarto.si