PRAVLJICE NAŠEGA OTROŠTVA PRED PREMIERO

V Prešernovem gledališču bo v ponedeljek, 25. aprila 2022, ob 20.00 premiera avtorskega projekta Pravljice našega otroštva v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastal v koprodukciji s SNG Nova Gorica.

PRAVLJICE NAŠEGA OTROŠTVA pred premiero

Prešernovem gledališču bo v ponedeljek, 25. aprila 2022, ob 20.00 premiera avtorskega projekta Pravljice našega otroštva v režiji Jerneja Lorencija, ki je nastal v koprodukciji s SNG Nova Gorica.

V avtorskem projektu Pravljice našega otroštva se bo ekipa ustvarjalcev uprizoritve pod vodstvom režiserja Jerneja Lorencija spraševala o vlogi pravljic v osebnem življenju, o arhetipskem pomenu pravljic posameznikovega otroštva in tudi o vlogi pravljic v kolektivnem nezavednem.

»Vrnili se bomo v naše otroštvo. S pomočjo pravljic, ki so nam jih pripovedovali, bomo obnovili čas, ko smo se čutili popolnoma varne, popolnoma cele, zlite z drugim, pripovedovalcem, in s seboj. Skušali bomo natančno rekonstruirati točno določene pripovedi, točno določene večere, osebe-pripovedovalce, prostore, svetlobo, vonje, glasove, občutke. Tudi mi, ki smo starši ali pa to nismo, smo pripovedovalci pravljic. Tudi naše večere bomo skušali rekonstruirati. So pa nekateri pripovedovalci iz našega otroštva že mrtvi. Kar sta v pravljici Nekoč in Večno, sta v življenju rojstvo in smrt,« je povedal režiser Jernej Lorenci, ki si želi skupaj z igralci prodreti v korenine njihovega otroštva in skupaj z njimi ponovno podoživeti stanja in emocije, ki so jih doživljali ob pripovedovanju pravljic.
»Skušali bomo preplesti krožni čas pravljic in linearni čas življenja ter se trudili, da bodo naši mrtvi oživeli. Ker pravljica je izstop iz časa, je nad časom in je za vse čase. In vsa leta. Torej: hvalnica pravljici, hvalnica domišljiji, sprejetje smrti,« je še dodal.

V uprizoritvi igrajo Iztok Mlakar, Doroteja Nadrah, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Blaž Setnikar, Urška Taufer in Gregor Zorc k. g.
Dramaturg je Matic Starina, koreograf in asistent režiserja Gregor Luštek, scenograf Branko Hojnik, kostumografka Belinda Radulović, skladatelj Branko Rožman, lektorica Maja Cerar, oblikovalec svetlobe Borut Bučinel, oblikovalec maske Matej Pajntar. Asistentka režiserja (študijsko) Živa Bizovičar, asistent dramaturga (študijsko) Nik Žnidaršič, asistentka scenografa Ana Johana Scholten; pri nastanku predstave so bili navzoči tudi asistenti opazovalci: Marko Rengeo, Lucija Trobec in Luna Pentek.
 

Prve ponovitve bodo na sporedu: 5., 6., in 9. maja ob 19.00.