VENERA V KRZNU ZA VALENTINOVO

Za praznik zaljubljencev vas 14. februarja ob 19.00 vabimo k ogledu predstave Davida Ivesa Venera v Krznu.

Za praznik zaljubljencev vam podarjamo ogled predstave Venera v krznu. Posnetek predstave bo na voljo na kanalu YouTube Prešernovo gledališče, 14. februarja ob 19.00:

(Povezava bo aktivna do 24.00)

Vabljeni k ogledu!
---
David Ives: VENERA V KRZNU 
Naslov izvirnika: Venus in Fur
Na gledališki avdiciji se med Wando in režiserjem splete nevarna erotična zveza, ki plast za plastjo razkrije pasti mešanja fikcije in realnosti... Zgodba o gledališču, večni igri zapeljevanja in skriti moči oživljanja dramskih likov.


Prevajalec: Jaša Drnovšek
Režiser: Primož Ekart
Dramaturginja: Simona Hamer
Scenograf: Damir Leventić
Kostumografka: Suna -Ljubica Čehovin
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina 
Lektorica: Maja Cerar
Oblikovalec svetlobe: Andrej Hajdinjak
Oblikovalec maske: Matej Pajntar


IGRATA:
Thomas: Borut Veselko
Wanda: Vesna Pernarčič


Venera v krznu (Venus in Pelz) je ena izmed najslavnejših novel avstrijskega pisatelja Leopolda von Sacher-Masocha. Delo je napisal leta 1870, v njem je avtor opisoval razmerje med dominantno žensko in šibkim, ponižanim in podrejenim moškim, kar je bilo za tiste čase nekonvencionalna in šokantna podoba moško-ženskega razmerja. Prototip dominantne, erotično vznemirljive in vseh konvencij osvobojene ženske je Sacher-Masoch izoblikoval prav z osrednjo junakinjo novele Venera v krznu, fatalno Wando. Njena upodobitev je v času nastanka novele pomenila popoln odklon od ustaljene predstave o ženskah nasploh – bila je diametralno nasprotje takratni družbeno in seksualno zatrti ženski, ki je bila moškemu podrejena in ki sta ji bili namenjeni le vlogi matere in/ali žene.


Nagrada:
Vesna Pernarčič je za vlogo Wande prejela nagrado Žlahtna komedijantka (2019) na festivalu 28. Dnevi komedije v SLG Celje


Dolžina: 90 minut, nima odmora
Premiera: 26. septembra 2018