ZADNJI NAJ UGASNE LUČ pred premiero

V Prešernovem gledališču bo v četrtek, 10. februarja 2022, ob 19.30 premiera avtorskega projekta Zadnji naj ugasne luč v režiji Doriana Šilca Petka, ki je nastala v koprodukciji s Kinom Šiška.

Avtorski projekt ZADNJI NAJ UGASNE LUČ pred premiero

V Prešernovem gledališču bo v četrtek, 10. februarja 2022, ob 19.30 premiera avtorskega projekta Zadnji naj ugasne luč v režiji Doriana Šilca Petka, ki je nastala v koprodukciji s Kinom Šiška.

Pozni kapitalizem, okoljska katastrofa, virtualna realnost, strah pred bližnjimi, kolektivna melanholija in prazno hrepenenje so se spremenili v skoraj edino realnost, ki se je še lahko zavedamo. Uprizoritev Zadnji naj ugasne luč je projekt, ki raziskuje bolečino sodobnega bivanja.

»Sredstvo za dosego tega je katalogiziranje prizorov oziroma trenutkov, ki sestavljajo naše bivanje. Srečanja so kratka, na videz neusodna, ukvarjajo se z otopelostjo in našo voljo po nevednosti, s tem, kako nočemo ali ne znamo razumeti, zakaj smo se znašli v svetu, v katerem živimo. Otopele osebe se znajdejo v situacijah, v katerih njihovi trki, izmenjave izkušnje sveta in idej, namesto rasti rojevajo dodatno odtujenost,« pravi režiser Dorian Šilec Petek in dodaja: »S katalogom skušamo zaobjeti strah pred neznanim – pred možnostjo, da minemo, da izginemo, da se spremenimo. Pred tem strahom je morda poslednja stvar, ki nam preostane, pripovedovanje zgodb o sebi, o tem, kar smo videli in za kar upamo, da še bomo doživeli. Katalogi so navidezni spomeniki, s katerimi beležimo smisel. /…/ Vsa področja, na katerih smo se nekoč počutili varne, so se razpočila in ostala je nepregledna količina mehurčkov bivanja. Toda tudi v teh mehurčkih je poezija. In v tej poeziji je moč iskati – če že ne upanje –vsaj “dejstvenost”.

Zadnji naj ugasne luč je gosta, kontemplativna predstava, praktično brez besed, a z obilico glasbe, ki s prepletom močnih vizualij in ekspresivno igro niza občutja in atmosfere ter odslikava izseke naših vsakdanov. Na odru so liki, izgubljeni v brezmejnosti sveta, a hkrati ujeti v lastne vzorce in intimne meje. Pred nami se razpirajo prepoznavni trenutki, ki jih vsi živimo, igralska ekipa pa jih pričara ranljivo in karizmatično. 

Zadnji naj ugasne luč je študija absurdnosti sodobnega življenja, sveta, ki nam beži izpod nadzora, in čarobnosti, ki jo vendarle lahko poiščemo v kakofoniji bivanja.

V uprizoritvi igrajo Vesna Jevnikar, Doroteja Nadrah, Vesna Pernarčič, Miha Rodman, Vesna Slapar in Aljoša Ternovšek.

Likovno podobo so zasnovali FrešTreš, scenografka je Nika Curk, skladatelj Laren Polič Zdravič,  kostumografinja Tina Bonča, umetniška sodelavka Maja Cerar, dramaturška svetovalka Staša Prah, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak in oblikovalec maske Matej Pajntar.