Emil Filipčič - Marko Derganc

BUTNSKALA

Koprodukcija Prešernovo in Mladinsko
Satirično-groteskna komedija o slovenski duši kjer neke deževne noči Ervin Kralj sreča gospoda Profesorja, trikratnega doktorja znanosti, ki ga vpelje v skupino »intelektualcev«, ki se za sprostitev oziroma boljše počutje butajo z glavo v skalo.

O predstavi

Za Butnskalo lahko rečemo, da je legendarna radijska igra Radia Študent, ki sta jo Emil Filipčič in Marko Derganc posnela – kot v enem izmed intervjujev pove Marko Derganc – iz čistega veselja do »zafrkancije«, čeprav so nekateri mislili, da je šlo za aluzijo na takratno politično in kulturno sceno ter na takratne veljake. Butnskala je že med predvajanjem na Radiu Študent dobila kultni status. Ko so jo predvajali ob sobotnih večerih, so se v Ljubljani ulice dobesedno izpraznile, ljudje so jo znali na pamet in jo iz radijskega etra snemali na kasete. Ob svojem nastanku leta 1979 je Butnskala s svojim absurdnim humorjem in predvsem z neverjetno lucidno kritiko družbenega sistema pretresla takratni čas, danes pa lahko samo zgroženi ugotavljamo, da je glede na dogajanje v naši državi vsebina Butnskale še kako aktualna, kot ugotavlja eden izmed njenih fanov v svojem komentarju na spletu in da bi jo bilo treba (kot ugotavlja drugi) uvesti v obvezen šolski program. Dandanes je več kot očitno, da je Butnskala na nek nezaveden in ludističen način izpisala zgodovino nastanka slovenske države in slovenskega naroda, ki hodi v kolobarju in se zmeraj znova buta v Skalo! Po radijski igri je režiser Franci Slak leta 1985 posnel tudi istoimenski film, v katerem sta med drugim igrala tudi oba avtorja kultne radijske igre: Marko Derganc je v filmu nastopil v vlogi Profesorja, Emil Filipčič pa v vlogi Ervina Kralja. Lani pa je Butnskala izšla še v obliki stripa. Marko Derganc je prenesel celoten avdiozapis neke radijske igre v stripovsko obliko, in prav to je tudi osnova, na kateri bo nastala uprizoritev Butnskale v Tauferjevi režiji. Prepričani smo, da je za prvo odrsko uprizoritev Butnskale napočil skrajni in pravi čas in da se od njenega nastanka do danes pravzaprav nič ni spremenilo, ampak se je stanje glede butnglavcev samo še bolj izostrilo. Na žalost seveda, čeprav se bomo ob uprizoritvi zagotovo vsi nasmejali do solz.

V deževni noči Ervin Kralj sreča gospoda Profesorja, trikratnega doktorja znanosti, ki ga vpelje v skupino »intelektualcev«, ki se za sprostitev oziroma boljše počutje butajo z glavo v skalo. To je svet butnglavcev, ki se seznanjajo z resnico. Ta pa navadnim očem in ušesom ni dojemljiva ... Absurd sledi absurdu, v ozadju pa gledalec zasluti groteskno parodijo na totalitarne režime. Zgodba sama nima nobenih povezav s političnimi dogodki v tistem času in času pred tem, res pa je, da si jo lahko interpretira vsak na svoj način. Avtorja pravita, da je igra nastala čisto spontano. »Pri naju pa je šlo izključno za čisti ludizem, uživanje in zabavo, brez vnaprejšnjih konceptov in psihološko-političnih konstruktov. Niti pet minut naprej nisva vedela, kako se bo zadeva odvijala. Mnenja sem, da je imela igra tako močan in širok odziv predvsem mladega poslušalstva iz preprostega razloga, ker je nastala povsem spontano, popolnoma neobremenjeno.«

Kljub temu pa se dogodki v sami igri z najmanjšim problemom skoraj srhljivo  povežejo ne samo z dogodki, ki so nastali v preteklosti, ampak se dogajajo še danes, čeprav v povsem drugem družbenopolitičnem okvirju.

O režiserju

Ko v našem gledališču omenimo ime Vito Taufer, se vsakdo najprej spomni na Županovo Micko, ki je na našem repertoarju že častitljivih 15 let, kar je za uprizoritev nedvomno izjemen uspeh in v slovenskem gledališču redek fenomen. Vsekakor pa je Vito Taufer režiser, ki je v svoji karieri ustvaril številne kultne predstave, ki so postale prepoznavne tako v Sloveniji kot v mednarodnem prostoru. Ob tem lahko mirno zapišemo, da je tudi eden tistih režiserjev, ki mojstrsko obvlada žlahtno komedijo, pa naj bo to postavitev sodobnih komedijskih tekstov (Douhtar pod mus) ali klasičnih besedil (Tartuffe). Ob že omenjeni Županovi Micki je med drugim v Prešernovem gledališču ostal nepozaben spomin tudi Molièrovega Skopuha in seveda tudi na Pinterjevo Zabavo za rojstni dan, za katero smo leta 2003 na Borštnikovem srečanju v Mariboru prejeli nagrado za najboljšo uprizoritev v celoti.

 

Festivali in gostovanja

Dnevi komedije 2017, Celje
47. Teden slovenske drame


Nagrada

Žlahtni komedijant 2017 - Dario Varga

 

Postcards from the Gods
Andrew Haydon
12. 05. 2016

[Butnskalo je] čutiti kot močan opomnik, da umetnost ni koristna zgolj, kadar poskuša spreminjati stvari, je tudi izjemno dobra pri tem, da je le svetilnik nezadovoljstva in cinizma. In da se vrednosti nečesa trapastega in zajedljivega, kar vse spravi v dobro voljo, ko stvari ne gredo prav, z naklonjenostjo spominjamo. Četudi se je prvič zgodilo pred štiridesetimi leti. To, da komad še vedno osupljivo jasno odzvanja še danes, namiguje, da sta se Filipčič in Derganc očitno dotaknila nekaterih veliko bolj trajnih resnic o tem, kaj gre lahko v družbah narobe...

[izvirnik v angleščini si lahko preberete s klikom na to povezavo]

Manager
Tina Bernik
15. 04. 2016

Intervju z Markom Dergancem, soavtorjem legendarne Butnskale, objavljen v reviji Manager.

Delo - Sobotna priloga
Patricija Maličev
09. 04. 2016

Patricija Maličev se je za Delovo Sobotno prilogo pogovarjala z režiserjem predstave Vitom Tauferjem.

Gorenjski glas
Igor Kavčič
04. 04. 2016
Večer
Melita Forstnerič Hajnšek
04. 04. 2016

V Večeru je izšla kritika Butnskale, njen konec pa pravi: "Predstava se vpisuje v tukajšnji kulturni spomin z vso kredibilnostjo visokokvalitetne komedije našega časa s krvavo grotesknimi primesmi polpreteklosti. Butnskala še ne bo fosilizirala. Še zlepa ne."

Delo
Matej Bogataj
02. 04. 2016
Radio Študent
Maja Vrhovac
02. 04. 2016
Mladina
Katja Perat
01. 04. 2016

Katja Perat se je za Mladino pogovarjala z Emilom Filipčičem. Intervju je dobil naslov Če ne šimfaš slovenstva, nisi čisto ta pravi.

Radio Slovenija 1
Petra Tanko
30. 03. 2016

Kritika Petre Tanko z Radia Slovenija 1.

"Nepozabni liki Valentinčiča, Fanči in Mici, ki jih upodabljajo Dario Varga, Mojca Patrljič in Vesna Jevnikar , prepletajo ostali, ki v upodobitvah igralskih kolektivov Slovenskega mladinskega gledališča in Prešernovega gledališča Kranj skupaj z rešiserjem Vitom Tauferjem in drugimi soustvarjalci, med katerimi izpostavljamo oblikovalca maske Mateja Pajtnerja, vdihnejo življenje tej fantastični, groteskno satirično realistični veseloigri, ki naj zaznamuje 46. Teden slovenske drame z zavedanjem o tem, kakšni vrhunci dramske in komedijske umetnosti sestavljajo slovensko kulturno in duhovno dediščino."

Dnevnik
Gregor Butala
30. 03. 2016

Odlomek iz Dnevnikove kritike Gregorja Butale:

"Med množico predanega igralstva je nemogoče izpostaviti vse; omeniti velja vsaj prispevke, ki jih ponudijo Blaž Šef kot navito govoreči, cepetajoči Profesor, Vesna Jevnikar
kot rahlo prenapeta Fanči, odlična sta Peter Musevski kot robati Marjan in Dario Varga kot nebogljeni Valentinčič; skorajda antologijski je tudi lik Mici, ki ga strastno oživi Mojca Partljič."

rtvslo.si
Tadej Čater
30. 03. 2016

Na spletnem portalu rtvslo.si je bil objavljen intervju s soavtorjem Butnskale, Emilom Filipčičem.

Povedal je tudi: "Spomnil sem se nekega občudovalca Butnskale, ki je že pokojni. Ko se je pozno ponoči vrnil domov, je zmeraj prižgal kasetar, poslušal Butnskalo, se nasmejal in nakrohotal ter nato mirne duše zaspal. Minila so leta. Možak se je še vedno pozno ponoči vračal domov, še vedno je prižgal kasetar in poslušal Butnskalo, vendar se ni nič več smejal, ampak je jokal."

dnevnik.si
Franci Kek
30. 03. 2016

Intervju za Dnevnik z Emilom Filipčičem, ki pravi: "Hvala Nikoli Tesli, da sem živ!"

Delo
Ženja Leiler
26. 03. 2016

Ženja Leiler se je za Delo pogovarjala z režiserjem predstave Vitom Tauferjem, nastal je članek z naslovom Butnskala: leteči cirkus slovenske blaznosti.

Iz intervjuja: "V čem vidite aktualnost Butnskale?" "Butnskala je politični triler, ki se nam ves čas dogaja. Butnskala je kot vsaka umetnost vizionarska. Prilega se verjetno marsikateremu času in še bolj kot preteklosti in predpreteklosti je opozorilo na tole našo sedanjost, ki se preveša v prihodnost."

Gorenjski glas
Igor Kavčič
25. 03. 2016

Igor Kavčič je po novinarski konferenci Butnskale napisal članek z naslovom Dobrodošli v Butnskali in uporabljajte "žavbo".

Gorenjski glas
Igor Kavčič
25. 03. 2016

Intervju z režiserjem predstave Vitom Tauferjem v Gorenjskem glasu z naslovom O strahu pred steklimi lisicami in večjem besu od nasprotnika. Z ustvarjalcem se je pogovarjal Igor Kavčič.

 

Iz intervjuja: Generalmajorka Fanči pravi: »Še hujš mormo bit k lisice, bl besni …« Se strinjate?

                     »To je zakon tega sveta.«

Dnevnik
Gregor Butala
25. 03. 2016

V Dnevniku je izšel članek o Butnskali izpod peresa Gregorja Butale z naslovom Psihogram nekega naroda.

Bukla
Jedrt Jež Furlan
07. 04. 2014

Z Emilom Filipčičem in Markotom Dergancem se je za Buklo pogovarjala Jedrt Jež Furlan.

Medmedijsko in medkulturno nomadstvo
Tomaž Toporišič

To je svet butnglavcev, ki se seznanjajo z resnico. Ta pa navadnim očem in ušesom ni dojemljiva. Absurd sledi absurdu, v ozadju pa gledalec zasluti groteskno parodijo totalitarnih režimov.

Emil Filipčič - Marko Derganc
Krstna uprizoritev
Premiera
27. marec 2016
150 minut z enim odmorom
Režiser, scenograf in kostumograf
Vito Taufer
Dramaturginja
Marinka Poštrak
Strokovni sodelavec
Tomaž Toporišič
Avtor glasbe
Aleksander Pešut - Shatzi
Koreograf
Miha Krušič
Lektorica
Mateja Dermelj
Oblikovalec zvoka
Silvo Zupančič
Oblikovalec svetlobe
Pascal Mérat in Nejc Plevnik
Oblikovalec maske
Matej Pajntar
Video animacija in oblikovanje videa
Dušan Ojdanič
Video animacije
Samo Lapajne
Oblikovanje diaprojekcij
Gregor Bucik in Yuliya Molina
Asistent režiserja
Jan Krmelj
Asistent kostumografa
Bojana Fornazarič in Andreja Kovač
Igrajo
Eminenca
Miha Rodman
Fanči
Vesna Jevnikar
Marjan
Peter Musevski (1965 - 2020)
Sekira
Blaž Setnikar
Kugla
Aljoša Ternovšek
Bomba
Borut Veselko
Ervin Kralj
Matija Vastl
Profesor
Blaž Šef
Ludvig
Matej Recer
Valentinčič
Dario Varga
Mici
Mojca Partljič k. g.
Strojinc
Željko Hrs
Fric
Uroš Maček
Pipec
Stane Tomazin
Mati
Janja Majzelj
Hči
Anja Novak
Glasbenik
Anže Kristan
Tehnično osebje
Vodji predstave Janez Pavlovčič (SMG), Ciril Roblek (PGK)