Milan Ramšak Marković

DEŽEVEN DAN V GURLITSCHU

Praizvedba

Milan Ramšak Marković

DEŽEVEN DAN V GURLITSCHU

Koprodukcija z Mestnim gledališčem Ptuj

Kam gre srednji razred?

Poročen par v poznih tridesetih, Peter in Ingrid, živita udobno življenje v predmestju Celovca. Razen tega da ju skrbijo krize, kot so nova vojna v Evropi, večanje družbene neenakosti in grožnja podnebnih sprememb, so njuna edina resna težava in življenjski izziv doslej neuspešni poskusi, da bi dobila otroka.

Posledice tega večletnega boja so najbolj opazne na nežni Ingrid, ki obiskuje terapevta, da bi se izvlekla iz depresije, ki je posledica soočanje s čedalje bolj očitnim dejstvom, da tako želene nosečnosti nikoli ne bo.

V zgodbo o Petru in Ingrid vstopimo na dan, ko odkrijeta, da je izginila draga ogrlica, ki ima poleg materialne tudi veliko emocionalno vrednost, saj jo je Ingrid dobila od svoje pratete, znane avstrijske povojne feministične avtorice. Občutek je toliko slabši, ker jima ogrlice niso ukradli nekje na ulici, pač pa je imel tat dostop do njunega doma.

Peter se odloči, da bo našel krivca in sledi ga vodijo na tisto stran Celovca, za katero ni niti vedel, da obstaja.

Predstava po besedilu, ki ga za uprizoritev v režiji Sebastijana Horvata piše večkrat nagrajen dramatik Milan Ramšak Marković, bo z opisovanjem krize identitete evropskega srednjega razreda spregovorila o dvojnem značaju travm, ki jih povzroča izguba. Se je bolj pomembno soočiti s samim občutkom izgube ali dejstvom, da tega, za čemer žalujemo, nikoli nismo zares imeli?

Milan Ramšak Marković

(Foto: Osebni arhiv)

Milan Ramšak Marković, dramatik, scenarist in dramaturg, se je rodil leta 1978 v Beogradu. V zadnjih letih uspešno sodeluje z gledališkim režiserjem Sebastijanom Horvatom, s katerim sta v različnih gledališčih na območju bivše Jugoslavije pripravila tri različice predstave Cement Heinerja Müllerja, zadnjo v lanski sezoni v ljubljanski Drami. Kot dramaturg je Ramšak Marković je v minuli sezoni v ljubljanski Drami sodeloval pri uspešni uprizoritvi Mrožkovih Emigrantov v režiji Nine Ramšak Marković. Razen za gledališče piše tudi scenarije za film in televizijo. Njegove igre so bile uprizorjene v Srbiji, na Hrvaškem, v Sloveniji, Litvi in Angliji. Je eden od scenaristov priznane TV-uspešnice Jutro bo spremenilo vse (Jutro će sve promeniti) in scenarist filma Jugo Florida, ki ga bodo snemali prihodnje leto. Leta 2021 je na 51. TSD prejel Grün-Filipičevo priznanje za dosežke na področju dramaturgije in teatrologije. Trenutno živi in dela v Ljubljani.

Sebastijan Horvat

(Foto: Nejc Saje)

Sebastijan Horvat se je rodil v Mariboru leta 1971. Velja za enega izmed najuspešnejših in največkrat nagrajenih slovenskih režiserjev. Leta 1997 je s scenografko in umetniško sodelavko Petro Veber ter igralko Natašo Matjašec Rošker ustanovil neodvisni gledališki zavod E.P.I. center, v katerem je v sodelovanju z različnimi institucionalnimi gledališči ustvaril številne raziskovalne projekte, ki so vidno zaznamovali slovensko gledališko krajino. Od leta 1993 je režiral v domala vseh gledališčih v Sloveniji, leta 2012 tudi izjemno odmevnega Cankarjevega Jakoba Rudo v Prešernovem gledališču Kranj. Za svoje režije je prejel prestižne nagrade: veliko nagrado 29. TSD za uprizoritev Ion (1999), Borštnikovo diplomo in posebno nagrado po presoji žirije za Ionescovega Makbeta (1999), za Alamuta Vladimirja Bartola leta 2005 na salzburškem festivalu nagrado za mladega režiserja, leta 2019 pa za uprizoritev odrskega remejka Fassbinderjeve klasike Ali: strah ti pojé dušo prestižno nagrado za najboljšo režijo na festivalu Bitef v Beogradu, za isto predstavo tudi posebno nagrado žirije na 54. Borštnikovem srečanju za umetniško gesto.

Veliko uspešnih režij je podpisal tudi v tujini. Kot izredni profesor, ki že vrsto let deluje tudi na ljubljanski AGRFT, je številnim generacijam predal svoje bogato znanje in pedagoško-režiserske izkušnje

Milan Ramšak Marković
Premiera
marca 2023
Režiser
Sebastijan Horvat