Neda R. Bric

DR. PREŠEREN

Krstna uprizoritev

Uprizoritev Dr. Prešeren v avtorstvu in režiji Nede R. Bric je mnogoplastno dokumentarno dramsko besedilo, ki se dogaja na težko določljivi meji med resničnim in fikcijskim. Dramsko pripoved sestavlja pet delov, vodijo pa jo ženske iz Prešernovega življenja. V hkratnosti časov, krajev in dogodkov, predstavljenih iz več zornih kotov se gradi pripoved pesnikovega življenja, ki se poskuša izmuzniti iz polja naših predsodkov. Protagonistke Ernestina Jelovšek, pesnikovi sestri Katra in Lenka, Ana Jelovšek in Julija Primic se vzpostavljajo glede na svoj odnos do pesnika in ga predstavijo v drugačni luči kot ga danes vidi splošno mnenje. Njihova stališča se dopolnujejo, si nasprotujejo in oblikujejo celoto pesnika in družbe. Uprizoritev prinaša osvežen pogled na Franceta Prešerna, ki se oddaljuje od ustaljenega pogleda nanj.

 

Neda R. Bric 

je poznana kot pretanjena upodobljevalka življenjskih zgodb znanih Slovencev (spomnimo se samo predstave Eda – zgodba bratov Rusjan, ki je gostovala na Tednu slovenske drame, ter predstave Nora Gregor - skriti kontinent spomina). V Šempetru pri Gorici rojena igralka in režiserka ves čas sodi v vitalno jedro igralskega ansambla SMG, v katerem se je zaposlila takoj po končanem študiju dramske igre na AGRFT, a kot neugnana in z mediteransko energijo prežeta osebnost išče še druge poti izražanj bodisi v neinstitucionalnih gledališčih bodisi kot ustvarjalka lastnih projektov; sodelovala je v več kot desetih filmih. Med letoma 2014 in 2016 je bila v. d. direktorja SNG Nova Gorica. Magistrski študij režije je uspešno končala s predstavo Eda – zgodba bratov Rusjan. Odtlej redno režira, praviloma po svojih dramskih predlogah; tako je 2018 za naše gledališče napisala in režirala Zrno soli, mednarodni projekt je nastal v koprodukciji z Narodnim gledališčem Tuzla.

Gorenjski glas
Igor Kavčič
23. 12. 2019

/.../ razveseli misel, da je bil Prešeren tak, kot smo mi, z vsemi dobrimi lastnostmi in slabostmi. Od nas običajnih ga loči zgolj to, da je bil genij. Sicer pa je naš človek.

https://www.gorenjskiglas.si/article/20191223/C/191229897/1168

 

Radio Slovenija 1
Tadeja Krečič Scholten
14. 12. 2019

Vse kar ste želeli vedeti o Prešernu pa si niste upali vprašati, bi lahko parafrazirali naslov Allenovega filma ob sinočnji predstavi.

https://ars.rtvslo.si/podkast/ocene/173250873/174658755

 

Neda R. Bric
Krstna uprizoritev
Premiera
13. in 14. decembra 2019. Produkcija: Prešernovo gledališče Kranj
105 min, brez odmora
Režija
Neda R. Bric
Dramaturg
Rok Andres
Scenograf
Branko Hojnik
Kostumografinja
Bjanka Adžić Ursulov
Avtor glasbe
Damir Avdić
Avtorica videa
Pila Rusjan
Lektorica
Barbara Rogelj
Oblikovalec svetlobe
Nejc Plevnik
Oblikovalec maske
Matej Pajntar
Igrajo
Ernestina Jelovšek
Vesna Slapar
Katra Prešeren (Julijina mati, Anina mati)
Darja Reichman
Ana Jelovšek (Lenka Prešeren)
Vesna Pernarčič
Prešeren starejši (Oče)
Peter Musevski (1965 - 2020)
Prešeren mlajši
Blaž Setnikar
Matija Čop (Pripovedovalec 1)
Miha Rodman
Andrej Smole (Pripovedovalec 2)
Aljoša Ternovšek
Julija Primic (Mati)
Nataša Keser k. g./Lara Fortuna k. g.
Prešeren starejši (Oče)
Aleš Valič k.g.
Tehnično osebje
Tehnični vodja mag. Igor Berginc Inspicient in rekviziter Ciril Roblek Šepetalka Judita Polak Lučni mojster Nejc Plevnik Tonski mojster Stefan Gladović Video Tim Kosi Fizer in masker Matej Pajntar Garderoberka Bojana Fornazarič Odrski tehniki Robert Rajgelj, Jošt Cvikl, Boštjan Marčun, Marko Kranjc Kamberov